x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul, dator cu scuze fata de romanii umiliti la granita

Guvernul, dator cu scuze fata de romanii umiliti la granita

de Radu Crivat    |    Monica C. Andrei    |    04 Aug 2005   •   00:00
Guvernul, dator cu scuze fata de romanii umiliti la granita

Romanii au fost pusi in situatii jenante de un hatis de reglementari pe care aproape nimeni nu le mai intelege. O.G. 28/21.07.2005 ar trebui sa aiba efect abia la 19 octombrie, adica peste 90 de zile. Guvernantii inca n-au aflat ca o ordonanta se aplica de la data aparitiei in Monitorul Oficial, nu retroactiv. Autoritatile ar trebui sa-si ceara scuze fata de cei peste 3.000 de romani ramasi fara pasaport la intrarea in tara.

N-au cersit, n-au furat, n-au incalcat nici o lege, n-au fost returnati fortat, n-au deranjat pe nimeni. Cu toate acestea, peste 3.000 de romani care au intrat in tara in ultimele zile au ramas fara pasapoarte, pentru ca au depasit asa-zisul termen legal de sedere in strainatate. Autoritatile n-au fost in stare sa explice ce inseamna exact "termen legal de sedere in strainatate".

De la 1 august, a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 28, publicata in Monitorul Oficial la data de 21 iulie 2005. Aceasta prevede ca pasaportul poate fi suspendat persoanelor care au cersit in strainatate, care au fost returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state, precum si romanilor care au depasit nejustificat termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit.

In primul rand, textul ordonantei este ambiguu, nu se spune exact despre ce termen este vorba. Se stie doar ca perioada-limita de sedere in strainatate ar fi de trei luni, dar acest termen-limita nu este trecut alb pe negru in textul ordonantei. In al doilea rand, daca actul normativ a intrat in vigoare pe 21 iulie, politistii de frontiera ar fi trebuit sa inceapa sa retina pasapoarte la granita romanilor care vor intra in tara incepand cu 19 octombrie, fix peste 90 de zile. Legal este ca ordonanta de urgenta sa se aplice de la data intrarii in vigoare, nu retroactiv, asa cum s-a intamplat in acest caz. Este un abuz sa opresti pasaportul unui roman care a stat mai mult de trei luni in strainatate pe baza unei legi care a intrat in vigoare in urma cu 14 zile. In aceste conditii, Guvernul ar trebui sa clarifice situatia.

HAOS. Cei care au ramas fara pasapoarte au completat talonul primit la punctul de frontiera cu mentiunea ca detin documente justificative (titluri de calatorie, contracte de munca in derulare, motivatii personale) pentru faptul ca au depasit termenul legal de sedere in strainatate. Aceste acte nu pot fi verificate insa in punctul de trecere a frontierei, ci doar la serviciile comunitare de pasapoarte, unde titularul trebuie sa se prezinte ulterior. Fapt ce va sufoca si mai mult Serviciul de Pasapoarte, care oricum nu facea fata chiar si in conditii normale.

"Nu stiu cum o sa facem fata. Am marit deja personalul, speram sa depasim momentul. Persoana careia i-a fost ridicat pasaportul pentru depasirea termenului legal de sedere si care detine documente justificative se poate prezenta la Serviciul de Pasapoarte in 15 zile, iar in 30 de zile poate primi un raspuns, chiar si pasaportul", ne-a spus comisarul-sef Aurel Vasile Sime, director general adjunct al Directiei Generale de Pasapoarte.

NEPROFESIONALISM. Raspunzand criticilor legate de strictetea masurilor impuse de la 1 august, chestorul general Nicolae Berechet, secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, a afirmat ca exista organe abilitate care sa atace, daca este cazul, neconstitutionalitatea acestei ordonante.

Intrebat daca aceasta ordonanta incalca dreptul la libera circulatie, secretarul general a precizat ca nu stie, dar ca respecta acest act normativ.

Conform noilor restrictii, nici oamenii de afaceri n-au fost iertati. Ei trebuie sa prezinte la granita o invitatie din partea firmei cu care colaboreaza in strainatate. Autoritatile n-au luat in calcul nici macar lucruri elementare.

De exemplu, ce se intampla daca un om de afaceri roman se afla in litigiu cu o societate din strainatate si trebuie sa clarifice situatia la fata locului? Ce face? Ii cere o invitatie partenerului de afaceri cu care se judeca? Sunt masuri restrictive impotriva propriilor cetateni, pe care nici o tara europeana nu le-a mai luat pana acum. Riscam sa ne intoarcem in anii ’90, cand Romania nu avea acorduri cu tarile europene.

PROBLEME
"Nu stiu cum o sa facem fata. Am marit deja personalul, speram sa depasim momentul. Persoana careia i-a fost ridicat pasaportul pentru depasirea termenului legal de sedere si care detine documente justificative se poate prezenta la Serviciul de Pasapoarte in 15 zile, iar in 30 de zile poate primi un raspuns, chiar si pasaportul" - Aurel Vasile Sime director general adjunct al Directiei Pasapoarte

NECLAR "Aceeasi masura poate fi luata si impotriva cetatenilor romani care au depasit in mod nejustificat termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit" - Art. 14, alin. 1 din Ordonanta nr. 28 din 21.07.2005

TEAMA
Prevederile Ordonantei Guvernului nr. 28 i-au speriat pe romanii care intentionau sa se intoarca in tara. Teama ca nu se mai pot intoarce in spatiul Schengen, unde cu greu, poate, si-au gasit de lucru, i-a determinat pe multi dintre ei sa nu mai vina in tara. La vama Nadlac s-a luat deja masura reducerii numarului de benzi pe sensul de intrare. In cursul zilei de luni, prin vama Nadlac au intrat aproximativ 40.000 de persoane, din cauza aglomeratiei fiind suplimentate benzile de intrare de la sase la zece, folosindu-se si benzile de iesire din tara. "Ne asteptam la probleme cu aglomeratia la sfarsitul lunii august, cand majoritatea turistilor, in special romani care lucreaza in strainatate, pleaca din tara, dupa ce si-au petrecut aici vacantele", a declarat Robert Iudt, purtatorul de cuvant al IJPF Arad. Ieri, la intrarea in vama Nadlac, erau doar cateva zeci de autoturisme, astfel ca timpul de asteptare pentru verificarea documentelor nu a depasit cinci minute pe masina.

TRASEU
Persoanei careia i se retine pasaportul i se intocmeste un act de constatare - - talon, in care se precizeaza, daca este cazul, justificarea depasirii termenului de sedere. Talonul este trimis, alaturi de pasaport, Serviciului Comunitar de Pasapoarte emitent, institutie competenta sa stabileasca si sa dispuna suspendarea dreptului de folosinta a pasaportului, pe o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani.
×