În mijlocul negocierilor cu sindicatele pe marginea memorandumului cu FMI privind măsurile de austeritate, Consiliul Economic şi Social (CES), prin preşedintele său, Florian Costache, este pus sub semnul îndoielii.
Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pune validarea lui Florian Costache în funcţia de preşedinte al CES, comisă de Parlament (coincidenţă!?) în urmă cu o lună, pe seama "manevrelor" de care Guvernul are nevoie pentru a obţine lejer avizul CES pentru toate "formulele de austeritate" pe care le-ar propune. "Este regretabil că din cauza unor manevre s-a ajuns la această situaţie aberantă, de validare a unei persoane condamnate şi dovedite că a făcut poliţie politică.
Este un semnal prost dat atât pentru Parlament, cât şi pentru partenerii sociali. E adevărat că a fost amnistiat, deci validarea în funcţie nu e ilegală. Dar este imoral să validezi pentru o asemenea funcţie un condamnat la puşcărie ca să fie vârful dialogului social în România, deşi sunt persoane participante la dialogul social de pe partea patronatului care pot să asigure calitativ această funcţie şi care nu au aceste puncte negre în carieră.
Este o bilă neagră pentru Parlament şi Guvernul României. Există o hotărâre judecătorească de condamnare, există o executare în puşcărie, iar chestiunea cu CNSAS este cireaşa de pe tort. Faptul că în închisoare Florian Costache a fost şi ciripitor şi a făcut poliţie politică arată calitatea persoanei respective. Validarea dispusă luna trecută este şi o dovadă a faptului că parlamentarii nu prea citesc documente.
Raporturile Comisiilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au propus invalidarea, dar din cauza unei manevre tipice parlamentare s-a citit numai raportul, nu şi motivarea, pentru că, dacă s-ar fi citit, Florian Costache nu ar fi fost validat, deoarece el este şantajabil, iar în comisii mai sunt destui oameni care nu execută comenzi", ne-a declarat liderul sindical Bogdan Hossu.
"Tehnic este surprinzător dublul limbaj al Guvernului (PDL şi PSD pe atunci) care una declară oficial, dar practic acţionează contradictoriu, promovând oameni de genul lui Florian Costache. În fapt, plenul CES l-a propus încă de acum doi ani pentru validare, cu majoritate. Adică omul a avut doar opt voturi împotrivă şi ar fi avut nevoie de 10 ca să cadă. Noi nu l-am votat şi nici o mare parte din patronate", a mai spus Hossu.
"Bogdan Hossu e un dement. E aceeaşi măgărie făcută ca şi dlui Voiculescu. Am explicat-o, am fost o victimă a Securităţii, care mi-a falsificat dosarul penal cu violarea de domiciliu. Nu e adevărat nici că aş fi stat în puşcărie. E adevărat că există o hotărâre judecătorească prin care se spune că am făcut poliţie politică, dar Securitatea mi-a înscenat dosarul. Am căzut şi eu mesa cum a căzut şi dl Voiculescu. N-am dat nici o declaraţie la Securitate, niciodată, despre nimeni.
Pentru validarea în funcţia de preşedinte CES m-au votat colegii. Am avut doar şapte voturi împotrivă, din 45 m-au votat 38, credeţi că ar fi făcut-o dacă aş fi avut probleme de morală? Dl Hossu nu înţelege ce-i democraţia. N-am timp de prostiile lui Hossu. Nu este adevărat că CES a devenit un apendice al Guvernului, cum sugerează Hossu. Şi dovadă stă faptul că ACPR (care înseamna 9 din cele 12 structuri CES) a avut deja sâmbătă o poziţie foarte clară. Noi suntem de acord cu memorandumul, dar fără reducerea cu 15% a pensiilor sub 10 milioane de lei, iar chestiunea cu reducerea salariilor bugetarilor cu 25% să o rezolve Guvernul.
Noi cerem Executivului să ia 15 măsuri economice pentru relansare. Or, asta este o dovadă că Hossu e un mincinos. El nu şi-a depus de 20 de ani bilanţul financiar al confederaţiilor lui şi i-am spus să şi-l depună şi de asta e scandalul", ne-a declarat, în replică, preşedintele CES, Florian Costache. Astăzi, la ora 13:00, se reiau negocierile cu sindicatele în cadrul şedinţei CES.
La 6 aprilie 2009, Florian Costache a fost ales de plenul CES pentru a conduce consiliul din postura de preşedinte. Propus Parlamentului pentru validare, Costache a fost respins prin raportul comun privind validarea alegerii preşedintelui CES, datat 29 iunie 2009. Motivele pentru care nu a fost validat au fost atât existenţa unei condamnări penale datând din anul 1985, pentru violare de domiciliu şi lipsire de libertate, pentru care Florian Costache nu a putut face dovada reabilitării judecătoreşti, cât şi două hotărâri ale Colegiului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), confirmate de Decizia Curţii de Apel Bucureşti nr. 9 din 17 decembrie 2007, din care reiese că Florian Costache "a fost agent al poliţiei politice comuniste" - aşa cum reiese din raportul comun al Comisiilor juridice ale CD şi Senatului.
Propunerea de invalidare a fost făcută la 24 iunie 2009 de Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care au hotărât cu doar un vot împotrivă să propună Parlamentului respingerea validării alegerii lui Costache ca preşedinte CES. Costache a încercat să-şi desfacă sentinţa penală, în anul 2007, printr-o acţiune de revizuire depusă la Judecătoria Tecuci, dar el a pierdut procesul.
El a obţinut însă reabilitarea judecătorească de la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, la 27 august anul trecut, după ce instanţa de judecată a constatat că faptele pentru care fusese condamnat Costache fuseră amnistiate prin Decretul nr. 11 din 26 ianuarie 1988, dat de Nicolae Ceauşescu, cu prilejul sărbătoririi zilei sale de naştere. Or, amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârşită. Astfel că el a fost reabilitat cu privire la pedeapsa de un an şi opt luni de închisaore ce îi fusese aplicată prin sentinţa din 1985.
Astfel că, la 7 septembrie 2009, CES a revenit cu solicitarea adresată Parlamentului, cerându-i să reanalizeze în comisii validarea lui Florin Costache în funcţia de preşedinte al CES, apreciind că "la primul termen" Parlamentul şi-a exprimat votul negativ pentru că nu a fost informat corespunzător despre situaţia acestuia. În adresa trimisă preşedintelui Senatului, Toni Greblă, la 7 septembrie 2009, CES, chiar sub semnătura lui Florian Costache, a lămurit şi controversa pe marginea cazierului judiciar al acestuia, discutată de Parlament la prima tentativă de validare.
Timp de şapte luni a aşteptat Costache să primească validarea, răspunsul favorabil primindu-l la 20 aprilie 2010.
Citește pe Antena3.ro