Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat acum in judetul Braila. Ieri-dimineata s-a trecut la eutanasierea pasarilor si la vaccinarea populatiei.
Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat, in noaptea de sambata spre duminica, in comuna Ciocile (judetul Braila), in localitate fiind instaurata carantina. Ieri-dimineata s-a trecut la eutanasierea pasarilor si la vaccinarea populatiei. Ciocile este o localitate situata in apropierea granitei judetului Braila cu judetele Buzau si Ialomita, fiind o comuna cu 800 de gospodarii, din care 550 au, in total, aproape 15.000 de pasari. Acesta este al patrulea focar de gripa aviara confirmat in judetul Braila, dupa cele din localitatile Scarlatesti, Dudescu (comuna Zavoaia) si Bumbacari (comuna Dudesti). FILTRE DE DEZINFECTIE. Pentru a fi siguri ca virusul nu se va raspandi si in judetele limitrofe Brailei, autoritatile au instalat filtre de dezinfectie la toate iesirile spre judetele Galati, Vrancea, Buzau si Ialomita. "Am luat masura de extindere a supravegherii pentru zona Rusetu, din judetul Buzau, si pentru localitatile Scanteia si Grivita din judetul Ialomita", a spus ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Supravegherea a fost extinsa si de-a lungul a 13 localitati de pe Valea Calmatuiului, spre comunele din judetul Braila. Zece medici veterinari din judete din Transilvania au fost detasati in Braila, pentru a participa la interventiile in zona celui de-al patrulea focar de gripa aviara aparut in acest judet si pentru a carui li-mitare sunt derulate masuri speciale si cu sprijinul jandarmilor.
EPIDEMIA VA DURA PANA IN 2007
|
Specialistii internationali anunta ca epidemia mondiala de gripa aviara nu va putea fi stopata mai devreme de 2007, dar spun ca exista multiple solutii pentru limitarea pagubelor provocate de virusul ucigas H5N1. Tratarea cu calm a situatiei, masuri de prevenire si actiuni pentru protejarea vietii economice dupa ce epidemia va fi trecut reprezinta doar cateva dintre concluziile referitoare la epidemia de gripa aviara prezentate de expertii Ramsar, una dintre cele mai importante conventii internationale. Expertii arata ca pandemia va avea un puternic impact la nivelul sistemului global de sanatate, la nivel economic si social, mai ales in conditiile in care subtipul H5N1 se va modifica genetic, astfel incat sa devina transmisibil de la om la om. Pandemia va afecta mai ales tarile in curs de dezvoltare, pentru ca acolo cresterea pasarilor domestice reprezinta un factor important in viata economica rurala. In opinia specialistilor de la Ramsar, cele mai importante in eradicarea epidemiei sunt masurile de protejare (interzicerea vanatorii si izolarea pasarilor domestice in incinte inchise, evitandu-se astfel contactul cu pasarile salba-tice purtatoare ale virusului). (Alexandru Nastase)
Articol realizat cu sprijinul Fundatiei Delta Verde
|
Citește pe Antena3.ro
SI IN UCRAINA
|
Autoritatile ucrainene au inceput ieri operatiunile de sacrificare a mii de pasari din Peninsula Crimeea, zona in care au fost descoperite recent cazuri de gripa aviara la pui si gaste domestice, informeaza Mediafax. In zonele afectate, regiunile Sovetski si Nijnegorski, s-a decretat starea de urgenta, la ordinul presedintelui Viktor Iuscenko. In prezent, se fac verificari pentru a se stabili daca virusul descoperit este de tip H5N1, potential mortal pentru om. Rezultatele testelor au fost trimise la laboratoare din Marea Britanie si Italia.
|