x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hackerul care a spart serverele NASA, arestat la Cluj. Prejudiciul adus agenţiei americane, estimat la 500.000 de dolari

Hackerul care a spart serverele NASA, arestat la Cluj. Prejudiciul adus agenţiei americane, estimat la 500.000 de dolari

15 Noi 2011   •   14:12
Hackerul care a spart serverele NASA, arestat la Cluj. Prejudiciul adus agenţiei americane, estimat la 500.000 de dolari

UPDATE 20:56 - Tanarul clujean retinut de DIICOT nu are studii aprofundate in informatica, insa e foarte priceput in domeniu. Surse din randul anchetatorilor au declarat, conform Mediafax, ca Robert Butyka a facut acest gest doar pentru a demonstra ca poate, cauzand NASA un prejudiciu de 500.000 de dolari.

Robert Butyka folosea porecla "Iceman" pe internet, nu are un loc de munca, iar pe pagina sa de pe o retea de socializare spune ca a absolvit "University of Weed" (n.n. - Universitatea de Marijuana). Pagubele directe produse de Butyka prin spargerea serverelor NASA au fost de 300.000 de dolari, alti 200.000 de dolari fiind cheltuiti de agentia americana in urmatoarele trei luni pentru repararea daunelor.

Sursele mentionate sustin ca tanarul nu are studii aprofundate de informatica, dar este foarte priceput in domeniu. De altfel, pe pagina sa de pe o retea de socializare, tanarul spune ca a absolvit "University of Weed" (universitatea de marijuana - n.r.).

Procurorii DIICOT l-au retinut marti pe hackerul din Cluj care a spart serverele NASA. Butyka Robert, in varsta de 26 ani, a fost retinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de acces fara drept la un sistem informatic, prin incalcarea masurilor de securitate, perturbarea grava a functionarii unui sistem informatic prin introducerea, modificarea si deteriorarea datelor informatice si prin restrictionarea accesului la aceste date si detinere fara drept a unui program informatic in scopul savarsirii acestor infractiuni,.

In 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat mai multe servere apartinand Agentiei Spatiale Nord-Americane (NASA), DIICOT anuntand ca “prin activitatea infractionala, inculpatul a perturbat in mod grav functionarea serverelor, prin introducerea, modificarea si deteriorarea datelor informatice si prin restrictionarea accesului la aceste date'.

Cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta hackerului au fost ridicate mai multe sisteme informatice.



×
Subiecte în articol: arestare nasa diicot servere hacker