x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos - Saptamana grevelor

Haos - Saptamana grevelor

de Eugenia Mihalcea    |    Florina Zainescu    |    12 Noi 2005   •   00:00
Haos - Saptamana grevelor

Scolile vor ramane inchise si saptamana viitoare. Angajatii de la metrou au anuntat si ei ca intra in greva de miercuri.

Liderii studentilor au cazut ieri la pace cu reprezentantii Guvernului si au decis sa puna capat grevei, declarandu-se multumiti de rezultatul negocierilor. Profesorii, in schimb, au anuntat ca vor continua greva, dar vor negocia si in week-end.

Studentii au obtinut majorarea subventiei pentru camine si cantine de la 660.000 de lei la 960.000 de lei si indexarea burselor cu 8% in 2006. In plus, ministrul Transporturilor va trebui sa gaseasca o solutie, astfel incat studentii sa aiba o reducere cu 50% a cheltuielilor de transport pe calea ferata, inclusiv pe trenurile accelerate, rapide si chiar intercity. De asemenea, pentru 2006 au fost asigurate fondurile pentru finalizarea constructiei a zece camine studentesti si sunt prevazute 140 de miliarde de lei pentru reparatiile capitale ale caminelor deja existente. De asemenea, Legea invatamantului va fi modificata, astfel incat sa fie introduse standardele Bolognia.

PROFESORII. Greva cadrelor didactice ar putea lua sfarsit daca Executivul va gasi solutia pentru alocarea a 5% din PIB pentru invatamant, asa cum a cerut joi seara presedintele Traian Basescu, dar ar putea la fel de bine sa continue daca cererea sefului statului nu are acoperire financiara. Sindicalistii au fost chemati sambata dimineata de guvernanti la o noua runda de negocieri.

Bugetul Ministerului Educatiei a fost suplimentat cu suma totala de 1.973 de miliarde de lei vechi, din care cu 1.673 de miliarde de lei vechi vor fi suplimentate bugetele locale, pentru finantarea salariilor din invatamantul preuniversitar. "Din totalul veniturilor, cheltuielile bugetului de stat reprezinta 13%, adica aproape jumatate. Daca adunam 5% la invatamant, 6% la sanatate si 2,38% la armata, inseamna 13,38%. Si atunci ne mai raman pana la 15% inca doua procente si ceva care ar trebui sa acopere agricultura, administratie si interne, administratie publica centrala, administratie publica locala, pensii. Nu putem sa construim in felul asta, pentru ca ajungem la o aberatie", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

LA TABLA. Profesorii nu au mai venit ieri la negocieri, nemultumiti ca Executivul nu vrea sa le acorde o majorare salariala mai mare de 8% pentru salarii si ca "au fost tratati ca niste boschetari". "Tratamentul meu a fost decent, de respect. Probabil ca pe unii i-a deranjat ca le-am explicat la tabla ceea ce aveam de spus si-au spus ca le-am dat lectii", a afirmat Pogea. El a adaugat ca marea majoritate a solicitarilor dascalilor a fost de natura salariala.

"Solicitarile pe care le-au facut le-am cuantificat. Inseamna 811,7 milioane de euro, si am spus ca acest lucru nu e posibil. 811 milioane de euro vor merge pentru proiectele de dezvoltare, iar majorarea salariala este de 8%", a declarat Pogea.

Solicitat de sindicalisti sa medieze conflictul din invatamant, presedintele Basescu i-a refuzat ieri pe acestia, aratand ca solutia pentru revendicarile lor "o reprezinta dialogul cu Guvernul".

SOCOTELI
"Din totalul veniturilor, cheltuielile bugetului de stat reprezinta 13%, adica aproape jumatate. Daca adunam 5% la invatamant, 6% la sanatate si 2,38% la armata, inseamna 13,38%"
Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru

METROUL SE OPRESTE
Sindicalistii din cadrul regiei Metrorex au anuntat ca vor intra in greva generala, intrucat discutiile de ieri dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) s-au terminat fara un rezultat concret. In aceste conditii, greva generala pe termen nelimitat, programata sa inceapa miercuri, va avea loc daca pana la acea data Guvernul nu va satisface cererea de majorare a salariilor cu cel putin 20%. Pentru ca legea ii obliga pe sindicalisti sa asigure o treime din activitate pe durata grevei generale, membrii USLM au decis sa opreasca total lucrul intre orele 4:00 si 16:00.
×
Subiecte în articol: observator