Zece scafandri amatori din judeţele Harghita, Covasna şi Cluj au început vineri un studiu de impact asupra mediului acvatic din lacul de acumulare Frumoasa, situat la 12 km de municipiul Miercurea Ciuc.
Zece scafandri amatori din judeţele Harghita, Covasna şi Cluj au început vineri un studiu de impact asupra mediului acvatic din lacul de acumulare Frumoasa, situat la 12 km de municipiul Miercurea Ciuc. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Danube Delta Diving, din Miercurea Ciuc, singura din judeţul Harghita care derulează proiecte referitoare la mediul subacvatic. Directorul asociaţiei, Lorincz Romeo, a explicat că, iniţial, cei zece scafandri vor face o inventariere a bunurilor găsite pe fundul lacului Frumoasa, care reprezintă principala sursă de alimentare cu apă potabilă a municipiului Miercurea Ciuc. Ei se vor consulta apoi cu specialiştii de protecţia mediului, care le vor spune dacă se impune sau nu scoaterea acestora la suprafaţă. Consilierul Agenţiei de Protecţia Mediului Harghita, Abos Sandor, a declarat că ceea ce se află sub luciul apei, cauciucuri sau bucăţi de betoane, reprezintă materiale inerte, care nu influenţează calitatea apei. Acesta le-a spus scafandrilor ca în situaţia în care găsesc acumulatori sau recipienţi cu lubrifianţi să aibă foarte mare grijă la manevrare, pentru a nu produce chiar ei poluarea lacului. "De la darea sa în exploatare, în 1986, nu s-a realizat nici un fel de studiu privind materialele rămase în cuveta lacului după finalizarea şantierului de ridicare a barajului sau a materialelor poluante, care pot ajunge pe fundul lacului prin pîrîurile care alimentează lacul, cum ar fi PET-urile şi ambalajele din plastic ce se biodegradează în peste 1.000 ani", a spus Lorincz Romeo.
MONITORIZARE PERMANENTĂ. Directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Harghita, Miklos Geza, care administrează barajul de la Frumoasa, a spus că specialiştii monitorizează permanent calitatea apei şi nu au fost înregistrate probleme. Potrivit lui Miklos, lacul are o adîncime maximă de 27 m şi o capacitate de zece milioane metri cubi de apă. Barajul de la Frumoasa a fost construit între anii 1980-1986. Studiul scafandrilor amatori este finanţat parţial din programul de mediu al Consiliului Judeţean Harghita, dar a beneficiat şi de sprijinul financiar al mai multor sponsori. Asociaţia Danube Diving din Miercurea Ciuc a mai derulat anul trecut un proiect de ecologizare a Lacului Sf Ana. Anul viitor, scafandrii intenţionează să realizeze un proiect naţional de mediu în Biosfera Delta Dunării pentru identificarea şi recuperarea plaselor de pescuit, abandonate subacvatic şi care produc pagube însemnate speciilor de peşti. (Rompres)
Citește pe Antena3.ro