x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Heroina, cel mai consumat drog din Capitală

Heroina, cel mai consumat drog din Capitală

26 Noi 2009   •   00:00

Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), comisarul Maximilian Nicolae, spune că, pe baza unei tipologii de adicţii la nivel naţional, create de experţi în domeniu, narcomanii din Capitală preferă consumul de heroină şi droguri injectabile. Nicolae a arătat că heroina şi drogurile injectabile sunt foarte populare în marile aglomeraţii urbane, acestea nefiind consumate aproape deloc în mediul rural, unde specificul este consumul de alcool.



Acesta a precizat că 75 la sută din cererile de asistenţă pentru dependenţii de droguri vin din partea consumatorilor de heroină. El a explicat că, în primele şase luni ale anului 2009, aproximativ o mie de persoane au beneficiat de servicii şi asistenţă antidrog, 75 la sută din acestea fiind dependente de heroină. Potrivit şefului ANA, citat de Mediafax, cannabis-ul este drogul cel mai răspândit în ţară, iar cocaina este cel mai răspândită în oraşele mari. Pe de altă parte, Maximilian Nicolae a subliniat că există o tendinţă de stabilizare în ultimii ani în ceea ce priveşte consumul de droguri în România. Potrivit unui studiu referitor la consumul de droguri în ţară realizat în 2009, numărul consumatorilor a scăzut faţă de cea mai recentă cercetare în domeniu, anume de trei ani.

Maximilian Nicolae a participat, joi, la încheierea proiectului de înfrăţire româno-finalndez "Consolidarea sistemului integrat de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri din România", finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

Proiectul a demarat în octombrie 2008 şi a avut ca obiectiv principal prevenirea consumului de droguri prin dezvoltarea unor servicii de asistenţă terapeutică, partea română beneficiind de sprijinul autorităţilor şi experţilor finlandezi în adaptarea modelului acestei ţări la realităţile din România.

×
Subiecte în articol: observator