x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Horaţius Dumbravă cere CSAT verificarea unor judecători şi procurori

Horaţius Dumbravă cere CSAT verificarea unor judecători şi procurori

14 Feb 2014   •   12:36
Horaţius Dumbravă cere CSAT verificarea unor judecători şi procurori
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a adresat membrilor CSAT scrisori prin care solicită verificarea respectării interdicţiei judecătorilor şi procurorilor de a nu fi lucrători operativi în serviciile de informaţii, relatează Agerpres. Horaţius Dumbravă se referă la respectarea interdicţiei magistraţilor de a nu fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, nominal, pentru fiecare judecător şi procuror în parte, începând cu magistraţii care exercita funcţii în cadrul CSM, ÎCCJ şi PÎCCJ.

El cere CSAT să verifice dacă serviciile de informaţii au întocmit dosare informative privind magistraţi sau au declanşat, în afara limitelor mandatelor date de judecători, verificări sau analize informative în cazul acestora.

Dumbravă subliniază în scrisorile adresate că nerespectarea acestei interdicţii conduce la o sancţiune pentru judecătorul sau procurorul care o nesocoteşte: eliberarea din funcţia de magistrat.

'Practic, nu este doar o sancţiune pentru magistrat - eliberarea acestuia din funcţie, ci şi o garanţie în vederea prezervării statului de drept, a independenţei justiţiei. Tot de 9 ani de zile, însă, instituţia - respectiv, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării - care trebuia să verifice că această interdicţie este respectată atât de judecători şi procurori, cât şi de serviciile de informaţii, nu şi-a îndeplinit obligaţia legală şi, până la urmă, constituţională de apărare a ţării şi siguranţă naţională (art. 1 din Legea nr. 415/2002 de organizare şi funcţionare a C.S.A.T.), şi anume, în mod concret, cea de verificare a realităţii declaraţiilor pe care anual judecătorii sau procurorii le fac cu privire la faptul că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii', susţine în scrisoare judecătorul.


×