Imaginaţia hoţilor români nu cunoaşte limite. În ultimul an, Penitenciarul Pelendava din Craiova a căzut pradă hoţilor în repetate rânduri. Acest penitenciar asigură necesarul de hrană pentru aproximativ 25% din puşcăriile româneşti. La sfârşitul lunii august 2012 a avut loc primul jaf. Hoţii au pătruns în curtea penitenciarului, au spart magazia şi au furat mai multe scule electrice. Imediat a fost formată o comisie de cercetare administrativă pentru a investiga jaful. La finalul anchetei, comisia a propus o serie de măsuri pentru a remedia situaţia, însă acestea nu au fost pe placul subcomisarului Valeria Oana Laiu, directorul peniteciarului. Nemulţumită de rezultatul anchetei, Laiu a decis formarea unei noi comisii, care nu a finalizat nici până în ziua de azi raportul. Un alt asalt asupra penitenciarului a avut loc în luna septembrie, când hoţii au încercat să fure mai multe bunuri din ograda penitenciarului. Însă, pentru moment, jaful a eşuat. Gardienii aflaţi în post au auzit zgomotul produs de hoţi şi au dat imediat alarma. Numai că hoţii şi-au abandonat prada şi s-au făcut nevăzuţi. Însă nu au renunţat la gândul de a fura din puşcărie. După numai câteva zile s-au reîntors şi au plecat cu două pompe submersibile de mare putere. Misiune îndeplinită!
Culmea tupeului
În decembrie 2012, hoţii s-au hotărât să fure gardul care împrejmuia puşcăria. Şi au reuşit. Gardienii au constatat că o bucată din gardul exterior, lungă de 30 de metri, a dispărut fără urmă. Potrivit unor surse din cadrul penitenciarului, directorul Laiu nu a dispus vreo măsură de înlocuire a gardului lipsă. De aici, hoţii s-au orientat către Ferma Leu. Aceasta se află în administrarea Penitenciarului Pelendava, fiind situată la aproximativ 15 kilometri de închisoare. Şi de aici au fost sustrase mai multe bunuri a căror valoare depăşeşte suma de 2.000 de lei. Ultima fiţă în materie de furat a avut loc în luna martie 2013, când magazinul din incinta închisorii a fost prădat de hoţi. Oamenii au plecat cu ţigări în valoare de aproximativ 10.000 de lei. Personalul de pază al unităţii i-a surprins pe hoţi, însă şi de această dată au reuşit să scape. În timp ce fugeau au scăpat o parte dintre ţigările luate din magazin. Directorul Penitenciarului Pelendava, subcomisarul Valeria Oana Laiu, a încercat să minimalizeze faptul că personae neautorizate au pătruns în incinta puşcăriei, de unde au sustras mai multe bunuri. Ea a precizat pentru Jurnalul Naţional că: “Eu nu am spus că nu s-a încercat să se pătrundă în incinta unităţii”. Legat de schimbarea comisiei de anchetă a primului incident, Laiu a spus că a decis să recurgă la această măsură pentru că membrii comisiei nu au fost în stare să găsească vinovaţii.
Intabulare suspectă
Afacerile cu terenuri din Craiova nu au ocolit Penitenciarul Pelendava care administrează aproximativ 1.200 hectare de teren, aflat în imediata apropiere a oraşului. La sfârşitul anului trecut, directorul Valeria Oana Laiu a decis ca o suprafaţă de 30 de hectare să fie intabulată şi oferită pe tavă urmaşilor lui Chiriţescu. “Am avut o discuţie la nivel de unitate. Prin consilierul juridic am contactat firma care trebuia să intabuleze terenurile penitenciarului încă din anul 2006. Aceasta a intabulat terenul respectiv. Nu a fost nimic ilegal.” Numai că intabularea terenului s-a făcut pe bază de prietenie. Cine a plătit pentru intabularea terenului rămâne o enigmă, pentru că Penitenciarul Pelendava nu a plătit. Cert este că terenul a trecut în posesia celor care revendică terenurile moşierului Chiriţescu.
Controale cu cântec
De câteva zile, puşcăriile din Craiova au fost luate la verificat de Ani Dumitrache, directorul Direcţiei de Audit Public Intern din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Potrivit unor surse din Ministerul Justiţiei, Ani Dumitrache este funcţionar public, fără statut special, deşi Legea 293 din 2004 prevede că în cadrul Administraţiei Naţionale a Peniteciarelor pot lucra doar funcţionarii publici cu statut special. În urmă cu trei ani, Ani Dumitrache a fost transferată de la Ministerul Justiţiei la ANP, unde a implementat Sistemul de Control Intern Managerial (SCM). Prin cadrul acestui program, fiecare angajat cu funcţie de conducere trebuie să-şi justifice activitatea zilnică. Practic, fiecare şef compune o declaraţie după bunul său plac, deoarece nu există un model standard. Angajaţii din penitenciare se plâng de acest SCM, pentru că creşte nivelul birocraţiei. Potrivit unor surse, Ani Dumitrache este prezentă la Craiova pentru a o ajuta pe subcomisarul Laiu să îşi formeze o nouă echipă managerială, deoarece planurile de management pentru puşcărie sunt date peste cap de directorul economico-administrativ şi contabilul-şef de la Pelendava.
Citește pe Antena3.ro