Un infractor înarmat cu o rangă a intrat, sâmbătă seara, în vila de la marginea pădurii a unui prosper om de afaceri piteştean. Proprietarii casei, soţ şi soţie, au devenit victime, doar pentru că i-au apărut infractorului în cale. Specialiştii spun că detaliile casei, expuse pe internet, au ajutat hoţul să se documenteze, pentru a da spargerea.
„Cei care postează detalii ale casei pe reţelele de socializare doresc să-şi arate opulenţa. Este exhibiţionism. Cea mai mare greşeală. Sunt multe cazuri în care atacatorii îşi fac documentarea pe Facebook sau în reviste şi emisiuni TV unde oamenii îşi expun locuinţele, iar hoţii abia aşteaptă. Nici nu mai au nevoie de pont”, explică, pentru Jurnalul Naţional, psihologul criminalist Tudorel Butoi. Hoţul de la Piteşti a „mers la sigur”: a sărit gardul şi nici măcar nu s-a ferit de camerele viedeo. A furat 5.000 de euro şi 7.000 de lei, aşa cum reiese din primele constatări.
Specialiştii criminologi atrag atenţia asupra faptului că reţelele de socializare sunt din ce în ce mai periculoase. „În ultimii ani, 10-15% dintre informaţiile pentru un pont sunt obţinute de pe Facebook, în cazurile de tâlhărie, dar mai sunt violuri, relaţii sexuale cu minori şi chiar crime, la care Facebook a avut o contribuţie majoră. Postarea fotografiilor sau a altor mesaje a dus de multe ori la amplificarea unor conflicte, chiar şi după divorţ. Un caz de crimă de la începutul lunii martie a pornit de la postarea pe Facebook unor fotografii. O tânără a fost ucisă de fostul iubit, după ce fata a postat poze cu noul ei prieten, situaţie care l-a întărâtat pe fostul, iar acesta şi-a planificat crima”, explică, pentru Jurnalul Naţional, criminologul Dan Antonescu.