x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hrebenciuc, Negoiţă şi Ghiţă, cercetaţi penal

Hrebenciuc, Negoiţă şi Ghiţă, cercetaţi penal

11 Ian 2012   •   21:00
Hrebenciuc, Negoiţă şi Ghiţă, cercetaţi penal

Deputatii PSD Viorel Hrebenciu si Robert Negoita, precum si Sebastian Ghita sunt cercetati de DNA pentru spalare de bani, intr-un dosar disjuns din cel in care Ioan Niculae a fost trimis miercuri in judecata, pentru finantarea partidelor politice, informeaza Mediafax.

Niculae, cercetat si pentru fraudarea de fonduri europene
In dosarul privind trimiterea in judecata a presedintelui grupului InterAgro, procurorii arata in rechi­zitoriu ca a fost constituit un nou dosar, in care urmeaza sa fie cer­cetate infractiunile de folosire a influentei sau a autoritatii politice, fals in inscrisuri si spalare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alaturi de Viorel Hrebenciu, Robert Negoita, dar si oameni de afaceri precum Sebastian Ghita si Emilian Dinescu.
Potrivit aceluiasi document, a fost facuta si o a doua disjungere, in acest nou dosar urmand sa fie cercetati Ioan Niculae, angajati APIA si Angajati ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene.

DNA i-a trimis in judecata, miercuri, pe liderul PSD Braila, Gheor­ghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. Potrivit DNA, in cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de pre­se­dinte al organizatiei judetene Braila a PSD, pentru a obtine, cu incalcarea dispo­zi­tii­lor legale ce privesc fi­nan­ta­rea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Nicu­lae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campa­nia electorala prezidentiala, des­fa­su­rata la sfarsitul anului 2009, pentru su­s­ti­nerea candidatului PSD. Procurorii anticoruptie redau partial de­claratia lui Mircea Geoana data in do­sarul in care Ioan Ni­culae si Gheor­­­ghe Bunea Stancu au fost de­fe­riti justitiei pentru fapte de coruptie.

Astfel, Mircea Geoana le-a pus anchetatorilor ca nu a avut cu­nos­tin­ta despre activitatile intreprinse de Bunea Stancu si Viorel Hreben­ciuc in legatura cu atragerea unor fonduri prin prisma unor spon­so­ri­zari. 'Nu cunosc nimic in sensul celor in­trebate si arat ca nu intra in atri­bu­tiile lor de partid sa se ocupe de atra­gere si strangere de resurse financiare pentru campania din anul 2009', a spus Geoana. Potri­vit rechi­zitoriului procurorilor, INSOMAR a incheiat in acea pe­rioa­da contracte cu trei firme, respectiv cu Intrarom – pentru 200.000 de euro, SIVECO – pentru 250.000 de euro si cu Asesoft SA, in 4 septembrie 2009 – pentru 200.000 de euro, obiectul reprezentandu-l intocmirea de catre INSOMAR a unor rapoarte sociologice.

Procurorii mai noteaza in documentul citat ca cele trei contracte nu au prezentat urme de suspiciune, ci alte doua contracte, incheiate cu firmele Real Phone – pentru 33.000 de euro si cu Senior Consulting – pentru 356.000 de lei. Anchetatorii au descoperit pe parcursul anchetei ca pe numele societatii Real Phone este trecut numarul de telefon folosit de Viorel Hrebenciuc. Totodata, ac­tio­na­rii firmei Senior Consulting sunt Io­nel Marin, fostul director adjunct al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Raluca Ecaterina Camarasan, co­­lo­nel in rezerva in SRI si Ionut Raz­van Chirila, fratele unuia dintre ad­ministratorii firmei Asesoft, pa­tro­nata de Sebastian Ghita.

Procurorii mai arata ca dupa de­clan­sarea cercetarilor raportul socio­lo­gic presupus comandat nu a fost ga­sit niciodata la INSOMAR, care a mo­tivat ca 'a disparut din motive teh­nice', in vreme ce firmele cadrelor SRI si a lui Sebastian Ghita nu au ras­puns solicitarilor DNA de a pune la dispozitie aceste rapoarte sociologice.

×