x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "În decembrie 2006 am subestimat pericolul!"

"În decembrie 2006 am subestimat pericolul!"

de Alexandru Nastase    |    22 Apr 2008   •   00:00
"În decembrie 2006 am subestimat pericolul!"

LONDRA ● Lordul Stern crede că viitorul poate fi foarte rău
Lordul Nicholas Stern, autorul celebrului raport britanic care arată cît ne va costa încălzirea globală, a afirmat ieri că s-a înşelat cu privire la riscurile estimate şi că situaţia va fi mult mai severă decît a prezentat-o el în document.



LONDRA ● Lordul Stern crede că viitorul poate fi foarte rău
Lordul Nicholas Stern, autorul celebrului raport britanic care arată cît ne va costa încălzirea globală, a afirmat ieri că s-a înşelat cu privire la riscurile estimate şi că situaţia va fi mult mai severă decît a prezentat-o el în document.


Lordul Stern a spus că noi dovezi ştiinţifice arată că emisiile de gaze cu efect de seră au cauzat în ultimii doi ani mai mult rău decît se estimase, astfel încît datele pe care le-a prezentat în mult-lăudatul său raport sînt incomplete. Stern a prezentat documente ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) şi alte studii ştiinţifice care arată că oceanele şi pădurile planetei absorb mai puţin dioxid de carbon decît se estimase. "Emisiile cresc mult mai repede decît credeam, capacitatea de absorbţie a planetei este mai mică decît credeam, riscul gazelor cu efect de seră este mult mai mare şi se pare că viteza încălzirii globale este mult mai mare decît am estimat", a spus Lordul, citat de publicaţia britanică The Guardian.


RAPORTUL, CONFIRMAT. Stern a mai spus că noile descoperiri vin să confirme semnalul de alarmă al raportului său, care, la momentul apariţiei (decembrie 2006), a fost aspru criticat de politicieni şi economişti sceptici. Aceştia l-au acuzat pe Stern că exagerează posibilul impact al încălzirii globale. "Oamenii care m-au acuzat că greşesc s-au înşelat profund", a punctat Stern. Acesta a declarat că angajamentele tot mai numeroase ale statelor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră trebuie puse cît mai repede în practică. Săptămîna trecută, şeful IPCC, Rajendra Pachauri, a spus că lipsa acestor acţiuni din partea statelor dezvoltate ar putea duce la ratarea semnării unui acord global de mediu la foarte importanta întîlnire de anul viitor de la Copenhaga.


CONCLUZII ÎNGRIJORĂTOARE. Raportul Stern a fost comandat de guvernul britanic în urmă cu doi ani, pentru a vedea care este impactul încălzirii globale asupra economiei mondiale. Concluzia a fost îngrijorătoare, dar de mare impact, mai ales în rîndul ţărilor bogate: dacă acţionăm acum împotriva schimbărilor climatice şi ne luăm toate măsurile, ne va costa mult mai puţin decît dacă decidem să nu facem nimic, să nu reducem emisiile de CO2, să nu facem reîmpăduriri etc. Potrivit documentului prezentat de Stern, fenomenele meteo extreme se vor amplifica şi se vor agrava. Asta va afecta foarte grav agricultura, totul coroborîndu-se cu lipsa din ce în ce mai accentuată a apei. Pierderile din agricultură, bolile şi migraţia în masă vor "mînca" aproximativ 20% din produsul brut global. Evident, cele mai afectat vor fi ţările sărace care, pe de altă parte, au contribuit cel mai puţin la încălzirea globală. Costurile ar putea fi reduse pînă la 1% din produsul brut global dacă se acţiona extrem de serios şi cu măsuri fără echivoc în următorii 10 pînă la 20 de ani. Documentul a făcut senzaţie imediat ce a fost lansat, fiind primul de acest gen elaborat într-o ţară G8. Raportul Stern s-a bazat pe cercetările IPCC de pînă în 2001, care arătau că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie făcute mai devreme de 2015.

×
Subiecte în articol: verde! stern