x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎN ROMÂNIA - 120.000 de funcţionari publici

ÎN ROMÂNIA - 120.000 de funcţionari publici

de Catalin Pruteanu    |    08 Oct 2008   •   00:00
ÎN ROMÂNIA - 120.000 de funcţionari publici

În România sunt circa 120.000 de funcţionari publici. Reprezentanţii sindicali ai acestora cer majorarea salariilor cu 50%, ameninţând cu de­clanşarea grevei de avertisment mâine şi a grevei generale pe termen nelimitat începând cu săptămâna viitoare.



În România sunt circa 120.000 de funcţionari publici. Reprezentanţii sindicali ai acestora cer majorarea salariilor cu 50%, ameninţând cu de­clanşarea grevei de avertisment mâine şi a grevei generale pe termen nelimitat începând cu săptămâna viitoare.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, două treimi din funcţionarii pu­blici sunt femei – 68,3% şi doar 31,7% din posturi sunt ocupate de bărbaţi. 14,37% ocupă funcţii de stat (în cadrul ministerelor, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale şi în cadrul autorităţilor administrative autonome). 48,75% ocupă funcţii publice teritoriale (în cadrul instituţiei prefectului, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale), iar 36,88% reprezintă funcţii publice locale (funcţii în cadrul aparatului propriu al autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora). Legea nr. 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici îi clasifică pe aceştia în trei categorii: funcţionari publici de execuţie (reprezentând 88,85% din total), funcţionari publici de conducere (11,01%) şi înalţi funcţionari publici (0,13%). În Bucureşti sunt circa 8.700 de funcţionari publici.

Intrarea în corpul funcţionarilor publici se face prin concurs, care trebuie anunţat prin publicarea în Monitorul Oficial şi într-un cotidian de largă circulaţie cu cel puţin 30 de zile înainte de desfăşurare. Funcţionarii publici au dreptul la grevă, dar, pe perioada acesteia, nu beneficiază de salariu şi alte drepturi salariale. În unităţile administrativ-teritoriale în care minorităţile naţionale reprezintă peste 20% din totalul populaţiei, unii funcţionari publici din serviciile care au contact direct cu cetăţenii trebuie să cunoască şi limba minorităţii naţionale respective. Timpul de lucru pentru funcţionarii publici este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Pentru orele lucrate peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de sărbători legale, funcţionarii publici de execuţie au dreptul la recuperare sau la plata majorată cu un spor de 100% din salariul de bază. Numărul orelor plătite cu sporul de 100% nu poate depăşi 360 într-un an. Potrivit calculelor făcute de liderii de sindicat ai funcţionarilor, salariul mediu brut al funcţionarilor publici este de 1.903 lei.

Grevă de avertisment şi apoi generală
Încurajaţi de ordonanţa votată de Camera Deputaţilor privind salariile profesorilor şi funcţionarii publici cer o majorare salarială de 50%. Creşterea este soli­citată de Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor "SED LEX" şi Federaţia Naţi­o­nală a Sindicatelor din Ad­mi­nis­tra­ţie. SED LEX are, potrivit preşedintelui acestei alianţe sindicale, Vasile Marica, apro­ximativ 74.000 de membri funcţi­o­nari publici, iar Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie are 45.0000 de membri, angajaţi în primării, consilii ju­de­ţene, case de pensii, trezorerii sau in­sti­tuţii de asistenţă socială, ale căror acti­v­­ităţi vor fi perturbate, dacă nu chiar blocate de grevă. Cele două organizaţii sindicale au anunţat intrarea în grevă de avertisment de două ore joi dimineaţă şi de­clan­şarea grevei generale pe termen ne­li­mi­tat începând cu 16 octombrie. Sindica­liştii au solicitat acordarea majorării de 50% diferenţiat, mai mult pentru catego­riile de salariaţi cu venituri sub 800 de lei net şi mai puţin pentru cei care depăşesc 1.500 de lei net. "Discutăm tot timpul cu Guvernul, ne tot convoacă, dar până în prezent nu s-a născut nici o soluţie", ne-a declarat Marica. Potrivit acestuia, salariul mediu net pentru funcţionarii publici cu atribuţii de execuţie este de 800 de lei. "Nu ne-am pus problema surselor bugetare pentru creşterea salariilor, pentru că deciziile văd că se iau politic, şi nu economic. Dacă era economic, ne chema pe toţi, vedeam ce e în buget, picam la o înţelegere, dar nu s-a discutat aşa. S-a discutat politic, a fost o decizie politică", spune liderul sindical.

Comparaţie cu profesorii

Profesorii din învăţământul preuniversitar vor avea, susţin sindicaliştii din administraţie, după majorarea decisă de Camera Deputaţilor, un salariu me­diu brut de 2.955 de lei, în timp ce programul de lucru săptămânal este de 14-16 ore. Pentru funcţionarii publici, sa­lariul mediu brut este de 1.903 lei, programul săptămânal fiind de 40 de ore. Potrivit SED LEX, după majorarea decisă de deputaţi, salariul mediu brut pentru profesorii universitari va fi cuprins între 8.616 şi 16.128 de lei, programul săptămânal de lucru fiind de cinci-şapte ore. Marica spune că, indiferent de decizia Curţii Constituţionale privind majorarea salariilor profesorilor, soli­citările funcţionarilor publici vor rămâne neschimbate. "Din punctul meu de vedere, vor intra toţi funcţionarii în grevă. Toate domeniile vor fi afectate. Nu există un domeniu care să fie mai puţin afectat", spune Marica. O majorare salarială de 50%  e cerută şi de Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP). Sebastian Oprescu, preşedintele acestei organizaţii, ne-a declarat că SNFP va organiza un miting de protest joi, în faţa Guvernului, între orele 10:00 şi 13:00, urmând ca la 20 octombrie să se declanşeze greva generală. SNFP are circa 20.000 de membri, angajaţi bugetari în instituţiile de control.

×