x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ / Inundaţiile topesc gheţurile de la poli

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ / Inundaţiile topesc gheţurile de la poli

21 Noi 2008   •   00:00

Sub calota glaciară care acoperă Antarctica şi Groenlanda au loc inundaţii ce accelerează topirea gheţurilor şi deci ridicarea nivelului mărilor, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience.



Viteza de topire a gheţarului Byrd, situat în estul continentului antarctic, s-a accelerat cu 10% între decembrie 2005 şi februarie 2007, în raport cu media din deceniile precedente, a constatat o echipă de cercetători americani. Debutul acestei acceleraţii s-a produs când două lacuri situate sub calota glaciară, la circa 200 km în amonte faţă de gheţar, s-au golit de 1,7 km3 de apă, provocând o importantă inundaţie subterană, potrivit lui Leigh Stearns, de la Universitatea din Maine, şi colegilor săi, care au utilizat datele  ale satelitului ICESat al NASA cu un altimetru laser.

Actualele previziuni ale Grupului interguvernamental de experţi asupra climatului (GIEC), care estimează o creştere a nivelului mărilor şi oceanelor cu 18-59 cm până în 2100, nu ţin cont de comportamentul viitor al calotelor polare ale Antarcticii şi Groenlandei.

×
Subiecte în articol: verde!