x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încălzirea globală - Topirea gheţarilor este cu 75% mai rapidă în prezent decâ în urmă cu zece ani în Antarctica

Încălzirea globală - Topirea gheţarilor este cu 75% mai rapidă în prezent decâ în urmă cu zece ani în Antarctica

de Jurnalul National    |    14 Ian 2008   •   00:00

Procesul de topire al gheţarilor din Antarctica este cu 75% mai accelerat în prezent decât în urmă cu 10 ani, ajungând în 2006 la 192 de miliarde de metri cubi de gheaţă topită, cantitate suficientă pentru a scufunda întreaga suprafaţă a ţărilor de Jos sub 4,6 metri de apă, conform unui studiu publicat duminică în revista Nature Geoscience, informează AFP.



Procesul de topire al gheţarilor din Antarctica este cu 75% mai accelerat în prezent decât în urmă cu 10 ani, ajungând în 2006 la 192 de miliarde de metri cubi de gheaţă topită, cantitate suficientă pentru a scufunda întreaga suprafaţă a ţărilor de Jos sub 4,6 metri de apă, conform unui studiu publicat duminică în revista Nature Geoscience, informează AFP. Procesul de topire al calotelor glaciare din Antarctica a dus la dispariţie a aproximativ 132 miliarde metri cubi de gheaţă în vestul continentului îngheţat şi încă 60 de miliarde de metri cubi de gheaţă din penisula antarctică, după cum observă Eric Rignot, cercetător în cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA. În schimb, în estul Antarcticii, calota glaciară a rămas stabilă. Raportată la ansamblul mărilor şi oceanelor care compun oceanul planetar, topirea a 192 de miliarde de metri cubi de gheaţă reprezintă o creştere anuală a nivelului apei de 0,5 milimetri. "Pierderile din masa gheţarilor din regiunea Amundsen şi din nordul peninsulei antarctice sunt provocate de o accelerare persistentă a procesului de topire, în timp ce nivelul ninsorilor între anii 1980 şi 2004 a crescut, în special în peninsulă”, se precizează în studiu. Oamenii de ştiinţă au folosit măsurători realizate din sateliţi care acoperă 85% din suprafaţa continentului antarctic. În acelaşi timp, procesul de încălzire şi topire a gheţarilor este de două ori mai rapid la Polul Nord decât în restul zonelor de pe Terra. Gheţarii din regiunile arctice, din apropiere de Polul Nord, se topesc într-un ritm fără precedent, fenomen ce se va amplifica în anii care vor urma, mai susţin oamenii de ştiinţă.

×
Subiecte în articol: verde!