x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Îngeri-pârnăiaşi fără voie

Îngeri-pârnăiaşi fără voie

de Ionela Gavriliu    |    26 Ian 2009   •   00:00
Îngeri-pârnăiaşi fără voie

N-au furat, n-au tâlhărit şi nu pot fi învinovăţiţi decât de păcatul originar. Cu toate acestea, doi bebeluşi stau în penitenciar pentru că mamele lor au de ispăşit pedepse cu privare de libertate ca urmare a unor fapte pentru care copiii nu au nici o vină. Sabina Maria în vârstă de 4 luni a fost ieri creştinată la biserica închisorii Rahova. După botez, fetiţa a fost îmbrăcată într-o salopetă portocalie: culoarea vieţaşilor.



De mai bine de un deceniu, biserica penitenciarului Rahova nu a mai auzit scâncet de copil. Şi nici slujbe de botez în toată legea, căci preotul a mai oficiat slujbe scurte doar pentru vreun deţinut în toată firea pe care părinţii nu l-au creştinat. Anul trecut, de pildă, au fost două astfel de cazuri. În bi­serica rece a penitenciarului, cu sfinţi în culori tari, preotul Paul Muşescu se pregăteşte pentru a o boteza pe Sabina Maria Isabela Nadin, fetiţa unei deţinute de 19 ani, acuzate de violare de domiciliu şi furt. Cea care se va lepăda de Satana de dragul copilului este Roxana, o altă deţinută care a încălcat la rândul ei una din cele 10 porunci: "Să nu furi!". Slujba decurge după toate canoanele bisericeşti. Naşa, cu cercei mari şi gătită pentru eveniment, uită numele complet al fetiţei.

Mama micuţei Sabina Maria, cum va apărea în certificatul de naştere, e şi ea un copil. Ioana Mâcnea poartă clame colorate în păr, bascheţi şi blugi, iar la intrarea în biserică ascunde pe furiş guma de mestecat din gură. Tatăl nu e prezent la ceremonie. Şi nici nu şi-a văzut copilul până acum. Ionel are 23 de ani, e concubinul Ioanei Mâcnea de 3 ani şi lucrează în construcţii.

CAMERE SPECIALE PENTRU BEBELUŞI
Sabina te priveşte cu ochii negri fără să clipească, iar privirea ei ar putea spăla cu totul vinile oamenilor adunaţi între pereţii gri ai penitenciarului. "Mama a fost adusă de la Bacău pentru că Rahova e singurul loc din sistemul penal care poate asigura îngrijirea mamelor şi copiilor. Responsabilitatea noastră faţă de aceşti copii e uriaşă. În primul rând ei sunt cetăţeni liberi. Îi înscriem la doctor de familie, le facem vaccinurile", precizează directorul Spitalului Penitenciar Rahova, Adrian Mocanu. Copiii au dreptul să rămână alături de mamele lor în camere speciale până la 1 an, după care sunt încredinţaţi familiei sau sistemului de protecţie a copilului.

NICI O ZI ÎN LIBERTATE
Sunt rare cazurile în care o femeie ajunge la puşcărie dacă este însărcinată, de cele mai multe ori instanţa hotărând o întrerupere a pedepsei până când bebeluşul împlineşte 1 an. Dar se întâmplă.

La Rahova, în afară de Sabina Maria, se mai află un băieţel de 2 luni împreună cu mama lui. Ioana, care se află în arest preventiv, spune că era însărcinată când a comis infracţiunile pentru care e cerce­tată şi a intrat la puşcărie când sarcina avea deja 6 luni. Femeia speră să iasă cât mai repede din puşcărie şi regretă faptul că mai târziu va fi nevoită să-i spună fiicei sale unde s-a născut şi unde a fost botezată. "Îmi e mai greu acum la închisoare pentru că-mi dau seama că aş fi putut să-i ofer mai mult, libertatea." Când se gândeşte că ar putea să nu fie "afară" când fetiţa ei va împlini 1 an, Ioana plânge. Şi spune că nu va renunţa la copilul pe care acum îl îmbracă într-o salopetă nouă, portocalie, culoare vieţaşilor, în spatele uşii încuiate din salonul "Mama şi copilul" al penitenciarului.

×
Subiecte în articol: observator