x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Ieşi afară, fiinţă extraordinară!"

"Ieşi afară, fiinţă extraordinară!"

de Diana Scarlat    |    27 Oct 2010   •   00:00
"Ieşi afară, fiinţă extraordinară!"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Opoziţia nu a reuşit să demită Guvernul Boc. Moţiunea a fost respinsă cu 219 voturi din minimul necesar de 236
Peste 30.000 de sindicalişti au susţinut din stradă moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie şi dezbătută ieri în Parlament. Pentru a-şi striga dis­perarea, oamenii au venit în Capi­tală din toată ţara, unii plecând la drum încă din noaptea de marţi, cu autocarele. Au suportat ploaia rece, fri­gul şi foamea, lipsa toaletelor publi­ce şi au stat ore în şir în picioare, nu­mai pentru a le transmite membrilor Gu­vernului mesajul tuturor ro­mâ­ni­lor nemulţumiţi de austeritatea câi­noasă impusă de autorităţi pe motive de criză.

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Victoriei, de unde au pornit în marş spre Palatul Parlamentului. Aici au aşteptat rezultatul votului la mo­ţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc 5 intitulată "Moţiunea Ro­mâ­niei majoritare, moţiune populară". Ei au purtat bannere pe care scria "Du-te, Băsescu, după Ceau­şes­cu", "Ne alungi din ţară, javră ordina­ră", "ERATĂ: Ieşi afară, fiinţă extra­or­dinară", "Istoria românilor a în­ce­put cu Traian şi se poate termina tot cu Traian", "Iadul este gol, toţi dia­vo­lii sunt în Guvernul Boc".

Deşi frigul de afară nu le-a fost aliat, iar au­to­ri­tă­ţile au încercat să împiedice parti­ci­parea sindicaliştilor din ţară la mi­ting, inclusiv prin intimidări şi prin instituirea de Ministerul de Interne a alarmei de gradul 0 la nivelul Capita­lei şi de grad 1 la nivelul întregii ţări, oamenii nu s-au dat bătuţi. Ei s-au încurajat reciproc pentru a rezista până la anunţarea rezultatului votului la moţiune, mai ales că mulţi dintre ei au cedat din cauza frigului şi oboselii, primind asistenţă medicală.
Nu au lipsit nici îmbrâncelile cu jandarmii şi încercările de a rupe gardurile de protecţie ale Jandarmeriei, care-i separau de Palatul Parlamentului, forţele de ordine recurgând la gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Între timp, între zidurile Par­lamentului, combatanţii au adus acu­zaţii la scenă deschisă Guvernului în frunte cu premierul Emil Boc, sufocat la un moment dat de dosarele cu semnăturile a 2,5 milioane de cetăţeni care susţin demersurile Opoziţiei, chiar la tribuna Parlamentului, când îşi rostea discursul de încheiere. Cuvântul de ordine în discursurile parlamentarilor a fost în­depărtarea Guvernului Boc-Băsescu, neacoperit însă în realitate: moţiunea a fost respinsă, întrunind doar 219 voturi pentru din minimul necesar de 236. 





Sindicaliştii adunaţi la Palatul Parlamen­tului au aşteptat demiterea Guvernului Boc

"Doamne, vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!", s-a cântat în Piaţa Constituţiei ieri, în aşteptarea vo­tului moţiunii de cenzură împo­triva Guvernului. Peste 60.000 de voci - susţin sindicaliştii, 30.000 susţin jan­darmii - au strigat "Jos Guvernul!" încă de la primele ore ale dimineţii, când oamenii s-au adunat în Piaţa Victoriei. Îngheţaţi, în­fometaţi, uzi de la ploaie, sin­di­caliştii din toate federaţiile sindicale au spe­rat să treacă moţiunea de cenzură şi să vină un Guvern care să scoată ţara din sărăcie.

"Du-te, Băsescu, după Ceau­şescu!", "Ne alungi din ţară, javră ordinară" sau "Istoria românilor a început cu Traian şi se poate termina tot cu Traian" au fost câteva dintre mesajele scrise pe pancartele protestatarilor, cea mai vizibilă fiind însă "ERATĂ: Ieşi afară, fiinţă extraordinară!", mesajul direct al sindicaliştilor din Poliţie pentru preşedintele Traian Băsescu.

"Am fost aici în decembrie '89, la Revoluţie, iar acum sunt tot aici şi mi se pare incredibil că s-a ajuns la asta", spunea Anton Hadăr, liderul federaţiei sindicale din Învăţământul universitar, "Alma Mater", pe Bulevardul Magheru, în timpul marşului către Piaţa Constituţiei. Oamenii au plecat din Piaţa Victoriei la ora 11:00, iar după ora 13:00, când au început să umple Piaţa Constituţiei, au aşteptat votul din Parlament, mani­festându-şi de mai multe ori nervo­zitatea, prin încercări de a rupe gardurile de protecţie ale Jandarmeriei, care-i separau de Palatul Parlamentului. Îmbrâncelile cu jandarmii s-au repetat, iar forţele de ordine au fost nevoite să folosească şi gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. "Noi nu suntem de cealaltă parte a barica­dei. Suntem de aceeaşi parte, dar tre­buie să le oferim acestor oameni posibilitatea de a manifesta liber", a declarat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. Incidentele au început atunci când mai mulţi sindicalişti s-au îmbrâncit cu jandarmii din faţa Palatului Parlamentului, iar protestatarii au împins puţin gardurile, astfel încât forţele de ordine au crezut că aceştia vor să treacă de ele. Filtrele jandarmilor au fost întă­rite, iar mulţimea s-a retras imediat.

"O parte dintre cei aflaţi în faţa scenei au încercat de mai multe ori să forţeze dispozitivul nostru, opt persoane au fost scoase din mulţime şi duse la Poliţie", a declarat Marius Militaru, care a explicat că efectivele Jandarmeriei nu au fost suplimentate. Protestatarii au strigat de mai multe ori "Jandarmii sunt cu noi".

"Cu aceste mitinguri nu cred că vom rezolva mare lucru, din păcate. Singura soluţie este oprirea lucrului la nivel naţional. Numai prin grevă generală vom putea schimba ceva. Cea mai gravă situaţie este în Asistenţa Socială, unde sunt oameni care au 300 de lei pe lună, lucrând cu oameni cu handicap. Este inadmisibil!", a declarat din mijlocul mulţimii Gabriel Chifu, secretar general al fe­deraţiei Publisind.

Pentru a-şi striga disperarea, oamenii au venit în Capitală din toată ţara, unii plecând noaptea cu autocarele. Au suportat ploaia rece, frigul şi foamea, lipsa toaletelor publice şi au stat ore în şir în picioare, numai pentru a le transmite membrilor Gu­vernului mesajul tuturor româ­nilor ne­mulţumiţi.

"Am fost la ore dim­i­neaţă, dar la ultimele două le-am spus copiilor că-mi pare rău, dar trebuie să plec la mi­ting. Elevii de clasa a XII-a ne înţeleg şi ne-au transmis întreaga susţinere a lor. Am ieşit în stradă pentru că nu mai putem nici să trăim aşa, dar nici să muncim, pentru că posturile noastre sunt blocate, iar acum am rămas fără magazioner, fără casieră, fără portar şi este inadmisibil ca sarcinile celor care pleacă să fie preluate de cei care rămân. Eu predau limba şi li­teratura română, dar a trebuit să fac şi orele de franceză, pentru că nu a mai avut cine să le facă", spunea o profesoară din Bucureşti, care are un salariu de 850 de lei, cu gradul II şi şapte ani la catedră.

Situaţia din Învăţământ este şi mai gravă în mediul rural, unde profesorii nu mai au bani nici pentru a face naveta, iar în mediul universitar, unde un asistent are un salariu de 800 de lei pe lună, cei care pleacă din sistem nu mai pot fi înlocuiţi, din cauza blocării posturilor. Din nefericire, a participat la miting şi Peluza Sud a echipei de fotbal Steaua, dintre membrii galeriei făcând parte şase persoane care au fost duse de jan­darmi la Poliţie.

În Piaţa Constituţiei au rămas în jur de 20.000 de oameni după ora 16:00, mulţi retrăgându-se din cauza frigului şi a oboselii. De altfel, 28 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un bărbat care ar fi instigat la violenţă, a încercat să scape simulând un leşin.
În momentul anunţului că moţiunea a picat, cei care mai rămăseseră au pornit şi ei către case.
Diana Scarlat


"Hai, Roberta vino-n stradă şi mai numără o dată!"
Marşul protestatarilor a ajuns la destinaţie, la Palatul Parlamentului, în jurul orei 13:00. Înarmaţi cu recuzita de rigoare, manifestanţii păreau destul de anemici. Unii se odihneau după atâta drum pe scările ministerelor Finanţelor şi Turismului, aflate la doi paşi. Aşa şi-au amintit şi de doam­na Udrea şi au strigat "Jos!".

Un moment mai animat a fost la în­dem­nul unuia dintre liderii sindicali afla­ţi pe scenă: "Mâinile sus, toată lumea!". Atmosfera a fost ca la concert, timp de 5 minute. Printre gogo­şile şi covrigii savuraţi în frig şi ploaie, ma­nifestanţii şi-au mai amintit din când în când pentru ce veniseră: "Huuuoo! De­misia! Jos Guvernul!"

Do­uă profesoare au plimbat prin mulţime un schelet în miniatură, folosit probabil la orele de anatomie:  "Noi nu vrem să pice Guvernul, i-am votat, dar suntem dezamăgiţi. Vrem să se schimbe ceva, nu există speran­ţă. Ce educaţie să le facem noi copii­lor, când nu avem valori morale?"

Alt lider a încercat să anime mul­ţi­mea: "Suntem peste 100 de mii, dar dacă numără Roberta suntem peste 500 de mii". Asta a stârnit râsetele mul-ţi­mii, dar nu l-a crezut nimeni. Piaţa Constituţiei era departe de a fi ticsită. O vreme, din difuzoare au răsu­nat cântece patriotice şi s-au fluturat steaguri.

O apariţie inedită prin­tre demonstranţi a fost un domn în stra­ie monahale. Asta ar fi fost o ştire: "Preo­ţimea s-a alăturat populaţiei ne­­mul­ţumite". Cu dezamăgire, am cons­­tatat însă că popa era prezent în calitate de blogăr. Nu venise nici să protesteze, nici să-i exorcizeze pe cei aflaţi în Parlament, mai ales că afla­sem dintr-o pancartă că "Iadul este gol, toţi diavolii sunt în Guvernul Boc".

 În jurul orei 15:00, oamenii, în­­­vinşi de ploaie şi frig, au început să ple­ce. Unii au zis că pleacă la o go­goa­şă, alţii că au venit doar pentru că a vrut şeful. În timpul ăsta, undeva aproape, o băbuţă zgribulită încerca să vândă o găină vie în­de­sată într-o pungă de plastic şi câ­te­va buchete de flori. Ve­ni­se cu ele tocmai de la Domneşti pentru câţiva bă­nuţi şi pentru că nu mai avea ce să-i dea de mâncare găinii. Sătea aşa şi se uita la toată agitaţia, ţinând  bro­boa­da la gură şi mur­mu­rând "Să ne ajute Dumnezeu!".
Carmen Drago­mir







×