Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat astăzi, la Oradea, că primul obiectiv al MAI este aderarea la Spaţiul Schengen, pentru care, tehnic, "nu avem nicio problemă".
El a precizat că, din şapte capitole de evaluare, şase au fost încheiate pozitiv pe 17 noiembrie, ultima evaluare, pe SIS/SIRENE, urmând să aibă loc în decembrie.
"Ne interesează să ducem România într-o direcţie bună, ne interesează corupţia din România şi de a elimina acest fenomen din rândurile angajaţilor noştri. Aici este Liviu Popa (chestor, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie - n.r.), care a făcut foarte mult în acest sens. Drumul început trebuie continuat în acelaşi ritm, pentru că primul nostru obiectiv este aderarea la Spaţiul Schengen. Ştim foarte bine că, din punct de vedere tehnic, nu avem nicio problemă", a spus ministrul Traian Igaş, într-o conferinţă de presă, susţinută la Prefectura Bihor, alături de chestorul Liviu Popa, chestorul Ioan Buda, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, şi prefectul Gavrilă Ghilea.
Traian Igaş a menţionat că, însoţită de chestorul Ioan Buda, comisia de evaluare a plecat miercuri din România "cu o impresie bună, pozitivă", deoarece au văzut exact ceea ce partea română şi-a asumat că va face.
"Sigur că, dincolo de securizarea frontierelor, în drumul nostru spre aderare la Spaţiul Schengen este nevoie de a diminua fenomenul de corupţie în rândul celor care păzesc frontierele', a subliniat ministrul de Interne, citat de Agerpres.
Ministrul Igaş a avut o întâlnire cu şefii de arme din Bihor, pentru a afla situaţia reală din judeţ, problemele cu care se confruntă angajaţii MAI, precum şi pentru a constata situaţia imobilelor din proprietatea ministerului, ţinând cont că, odată cu aderarea la Spaţiul Schengen, o parte dintre efectivele Poliţiei de Frontieră vor fi realocate, iar imobilele transferate fie către unităţile administrativ-teritoriale, fie spre autorităţile judeţene, când există propuneri concrete.
În primul rând, este vorba despre clădirile din vămi, pentru care se va găsi cea mai bună soluţie, deoarece s-a investit mult în ele şi, potrivit ministrului Igaş, "ar fi păcat să fie lăsate în paragină, tocmai la poarta de intrare în România, ca şi carte de vizită". Traian Igaş a vizitat şi evaluat o parte dintre cele 32 de spaţii aparţinând Poliţiei de Frontieră de pe frontiera de vest, din Bihor. Din cele 32 de imobile, 14 sunt predate deja administraţiei locale, iar în cazul a 18 sunt în curs de perfectare documentele.
Chestorul Ioan Buda a precizat că ridicarea controalelor la frontieră va impune măsuri compensatorii care trebuie luate în interiorul ţării şi prin cooperarea poliţienească bilaterală la frontiera comună.