x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imagini in premiera ale lucrarilor ucrainene

Imagini in premiera ale lucrarilor ucrainene

03 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Reporterii Jurnalului National au fotografiat, in premiera, dragele ucrainene ancorate la nici 10 metri de tarmul romanesc. Pe bratul Chilia al Dunarii, balizele de semnalizare ale ucrainenilor sunt ca la ele acasa, la 6 metri de malul romanesc. Pana si pestii s-au speriat de zgomotul dragelor.

GALERIE FOTO

Balize ucrainene in malul romanesc

Drage imense, scartaind ca de moarte din incheieturile metalice, ancorate cu cabluri groase la nici 10 metri de tarmul romanesc. Balize de semnalizare ucrainene, adanc patrunse in apele teritoriale romanesti, la nici sase metri de mal. Acesta e peisajul care ti se infatiseaza de cateva saptamani daca treci cu barca pe bratul Chilia.
ALEXANDRU NASTASE

Le poti vedea imediat ce intri pe bratul Chilia, inca dinspre Pardina si Chilia Veche, ancorate la jumatatea Dunarii. Sunt peste zece, toate de dimensiuni mari, sunt respingatoare, scartaie zi si noapte din toate incheieturile vechi. Sunt dragele ucrainenilor, navele care sapa zi si noapte pe fundul bratului Chilia, adancindu-l si transformandu-l in canal navigabil. Sunt dragele care ucid Delta Dunarii, bun comun al Europei. Au inaintat in ritm bine calculat. De fiecare data, au ancorat in malul romanesc. Situatia este aceeasi si acum.

PRIMELE VICTIME: PESCARII. De cand cu dragele, din Chilia nu se mai poate pescui. "Din cauza galagiei infernale pe care o fac zi si noapte, nu am mai prins nimic. Pestele s-a speriat, s-a ascuns, nu-l mai poti prinde nici cu plasa, nici nu stiu ce o sa mai facem, cum o sa ne mai descurcam. Am avut o meserie si pe aia ne-au mancat-o ucrainenii astia", spune cu naduf Danut Ghilea, pescar din Chilia Veche. "La ucraineni, Guvernul a promis ca ii va despagubi pe pescari. La noi stau si se uita unii la altii si nu fac nimic.

Dragele astea stau ancorate in malul nostru, abia poti sa treci cu barca, daramite sa mai si prinzi ceva. Cum este posibil asa ceva?", il completeaza un altul, Florin Mihalcov, tot din Chilia Veche.

PROBLEME. Pescarii spun ca lucrarile ucraienilor strica intreaga fauna si flora de pe Chilia. "De cand s-au apucat, numai prapad a fost. Strica si cuiburile de pesti, de pe fundul apei, unde se mai ascundea pestele. Eu cred ca nu se va mai putea reface nimic. Si daca se opresc acum, in clipa asta, tot va dura cel putin o luna pana sa prinzi primul peste", crede Adrian Teodorov, pescar din zona Periprava. Desi informate, autoritatile de la Bucuresti nu misca un deget pentru indreptarea situatiei. Pescarii spun ca s-au plans in nenumarate randuri ofiterilor Politiei de Frontiera, dar acestia s-au multumit de fiecare data sa dea din umeri si sa spuna ca nu au permisiunea de la Bucuresti pentru a actiona.

TRAGEDIE

"De cand s-au apucat, numai prapad a fost. Strica si cuiburile de pesti, de pe fundul apei, unde se mai ascundea pestele. Eu cred ca nu se va mai putea reface nimic" - Adrian Teodorov, pescar din zona Periprava

REACTIE LA POZITIA RUSIEI

Este "fireasca" solidaritatea Rusiei cu Ucraina in privinta construirii canalului Bistroe, "desi cu sovieticii inainte se lucra mai bine". Aceasta a fost replica presedintelui Ion Iliescu la declaratiile ambasadorului rus la Kiev, Victor Cernomirdin, fost prim-ministru in timpul presedintiei lui Boris Eltin. Cernomirdin a declarat ca Rusia sustine proiectul ucrainean si ca toate criticile internationale reprezinta o psihoza. Iliescu a tinut sa precizeze ca nimeni nu are dreptate "cand sustine o incalcare a unor reguli de comportament". "Chiar daca au justificare totala, trebuie sa cunoastem si noi studiile respective si sa le si aprobam, sa le confruntam cu analizele proprii. De aceea, Guvernul a si alocat niste fonduri ca sa dezvoltam o cercetare a consecintelor posibile ale lucrarilor. (...) Ei vor sa adanceasca unul dintre canale, ca sa-l faca navigabil. Foarte bine, treaba lor! Dar o asemenea lucrare nu se poate face fara sa ai acordul partenerului - care vor fi consecintele hidraulice, asupra mediului acvatic, mediului vegetal", a atras atentia Ion Iliescu. Seful statului a explicat ca, in anii ’70-’80, cand lucra "la ape", s-a confruntat cu multe probleme din acestea. (Lavinia Tudoran)

GALERIE FOTO

  • IN APELE NOASTRE. Draga ucraineana si-a aruncat ancora in malul romanesc

  • ACTIVITATE ZERO. "Dragele ucrainene stau ancorate in malul nostru, abia poti sa treci cu barca, daramite sa mai si prinzi ceva", se plang pescarii romani

  • ATENTI. /b>Personalul de la bordul dragei ucrainene, tinandu-i sub atenta supraveghere pe reporterii Jurnalului National, aflati la bordul unei salupe
  • ×
    Subiecte în articol: observator chilia