x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Impotriva migratiei ilegale

Impotriva migratiei ilegale

de Ana Maria Luca    |    28 Iul 2005   •   00:00
Impotriva migratiei ilegale

Organizatia Internationala pentru Migratie, Ministerul roman al Administratiei si Internelor si guvernul britanic au lansat o campanie de prevenire a migratiei ilegale a romanilor in Regatul Unit.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a lansat saptamana aceasta o campanie de informare cu privire la emigrarea ilegala a romanilor in Marea Britanie.

Mereu fugari, urmariti, nevoiti sa se ascunda si sa indure tot felul de umilinte din partea unor retele criminale. Iar cand sunt trimisi inapoi, se simt ca niste infractori. Le sunt luate amprentele de catre Politia de Frontiera, iar pasaportul le poate fi retinut pana la cinci ani, pentru a preveni alte calatorii in strainatate.

Asa au zugravit autoritatile romane si cele britanice viata romanilor care au ales sa plece la munca in Marea Britanie pe cai ilegale. Campania de informare "Singura cale este cea legala", pe care a lansat-o Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) in Romania, incearca sa le deschida ochii romanilor asupra riscurilor traiului ilegal in Regatul Unit. Campania se va desfasura pana in toamna si consta in trei clipuri de televiziune, distributia de afise, brosuri, un concurs de afise la care vor participa elevi si un film documentar.

RISCURILE, LA VEDERE. Proiectul isi propune sa schimbe perceptia falsa conform careia migratia ilegala iti ofera sanse si nu te expune cu adevarat la riscuri, se arata intr-un comunicat al OIM. In timpul campaniei, la punctele de control de la trecerea frontierei, birourile directiei generale de pasapoarte, agentiile judetene de ocupare a fortei de munca si la birourile de consiliere pentru cetateni vor fi distribuite brosuri in care li se precizeaza romanilor riscurile migratiei ilegale. Printre acestea sunt enumerate accidentele in timpul calatoriei, posibilitatea de a deveni victima retelelor criminale, exploatare, posibilitatea de a nu fi platit pentru munca la negru. Spoturile de televiziune pun accentul pe frica permanenta de a nu fi prins, se precizeaza in comunicatul OIM.

LA NUMARATOARE
Din estimarile autoritatilor romane de la Londra si ale Politiei engleze reiese ca in Marea Britanie se afla aproximativ 35.000 de romani cu forme legale si alti aproximativ 25.000 cu statut ilegal. Cifra nu este insa deloc exacta. Romanii pot merge in Marea Britanie sa lucreze legal doar cu vize de tip "self employed", daca au un plan de afaceri, sau prin programul "au pair", pentru tinerii care vor sa invete limba engleza la ea acasa in timp ce locuiesc la o familie de britanici.

×
Subiecte în articol: observator