Producatorii agricoli spun ca scumpirea este determinata de conditiile meteo. Mai mult, expertii in domeniu progonozeaza cresteri de preturi cu 10, chiar 20 de procente pana la sfarsitul anului.
Vremea nevaforabila, dar si lipsa unei politici agricole stau la baza acestor majorari. In plus, potrivit datelor transmise de Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, anul acesta sunt asteptate scaderi semnificative la productiile de secara, rapita, oleaginoase, dar si fructe si legume.
Federatia Agrostar pune viitoarele majorari de preturi si pe seama lipsei unei "strategii coerente" a Ministerului Agriculturii si cere demisia ministrului Valeriu Tabara.
"Ministrul Agriculturii nu poate sa intervina direct in reglarea preturilor, dar poate sa o faca prin politici sectoriale, ceea ce lipseste cu desavarsire la ora actuala. Pot fi luate masuri de stimulare a investitiilor si de crestere a gradului de absorbtie a fondurilor europene", sustine Niculae Stefan, presedintele Agrostar.
"In viitor, lupta pentru resursele de hrana ale planetei se va ascuti, iar Romania, desi are potential urias in domeniu, va fi doar o piata de desfacere pentru produsele scumpe din import. Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabara, care sustine ca Romania nu se va confrunta cu o criza alimentara, arata lipsa de realism din partea domniei sale", a mai spus Stefan.