x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor Neamului

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor Neamului

de Daniela Cârlea Şontică    |    28 Mai 2009   •   00:00
Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor Neamului

Înălţarea Domnului la cer, prăznuită astăzi în bisericile noastre, vine după 40 de zile de la bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos. Despre semnificaţia acestei sărbători ne vorbeşte părintele Emil Nedelea Cărămizaru, de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti.



"După marele eveniment al Învierii, care a transfigurat o întreagă lume, ridicată din moarte la viaţă, Fiul lui Dumnezeu se arată în mai multe rânduri Apostolilor Săi pentru a le întări credinţa în veridicitatea acestui adevăr suprem. Iisus îşi adună ucenicii în Betania, pe vârful Muntelui Măslinilor, adevăr consemnat în Sfintele Evanghelii de la Marcu, cap. 16, vers. 19-20; Luca, cap. 24, vers. 50-52, dar şi la Faptele Apostolilor, cap. 1, vers. 9-11. Cartea Faptele Apostolilor ne relatează că în timp ce Iisus se înălţa la cer, doi bărbaţi îmbrăcaţi în haine strălucitoare au stat lângă ucenici zicându-le: «Bărbaţi galileeni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus, care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer». (Fapte Ap. Cap. 1, vers. 11).

Mântuitorul S-a înălţat la cer ridicându-şi mâinile în semn de o ultimă binecuvântare pentru ucenicii Săi şi întreaga lume. Cu toate că acest eveniment constituie încheierea activităţii pământeşti a Domnului nostru Iisus Hristos, El îi asigură pe Apostoli că va fi cu ei «până la sfârşitul veacurilor» (Matei, cap. 28, vers. 20), adică cu toţi cei care ne-am însemnat prin Taina Sfântului Botez în numele Lui. Această prevestire se va pecetlui peste încă zece zile, în ziua Pogorârii Sfântului Duh (Ioan, cap. 14, vs. 16).

Sfântul Apostol Pavel mărturiseşte în Epistola sa către Timotei: «Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duh, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălţat întru slavă». Acest mare praznic creştin scoate încă o dată în evidenţă marea iubire a lui Dumnezeu pentru creaţia Sa. Plini de emoţia sfântă a Înălţării, să punem şi noi aripi sufletelor noastre spre a ne ridica spre cer printr-o viaţă îmbunătăţită, bineplăcută Mântuitorului nostru cel înviat a treia zi din morţi şi înălţat la cer pentru a noastră mântuire", ne îndeamnă  părintele Emil Cărămizaru.  

Astăzi, de Înălţarea Domnului, îi cinstim şi pe eroi. În urmă cu zece ani, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea ca Sărbătoarea Înălţării Domnului să fie şi Ziua Eroilor, precum şi Zi Naţională Bisericească. Prin urmare, în toate bisericile ţării, astăzi se fac pomeniri ale eroilor neamului.

×
Subiecte în articol: observator