Zece hectare de păşune alpină din Parcul Naţional Munţii Rodnei au fost distruse într-un incendiu de mari proporţii izbucnit pe Vârful Corongiş, iar potrivit primelor cercetări focul ar fi fost pus intenţionat.
Directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, a declarat că incendiul a fost observat, duminică, de nişte turişti care au anunţat pompierii. "La faţa locului, au mers circa douăzeci de persoane, de la salvamontişti, pompieri, rangeri şi jandarmi montani. A fost foarte greu să stingem focul, fiindcă nu s-a putut urca cu maşini cu apă. Totul s-a făcut cu unelte şi cu mâna. Incendiul a fost stins abia duminică seară, la ora 19.00. Au ars zece hectare de păşune alpină de pe raza Ocolului Silvic Feldru. E o zonă protejată, în care cresc plante studiate de colegii noştri biologi", a declarat Jauca, citat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, la faţa locului au fost găsite circa trei surse de la care ar fi putut izbucni focul, toate reprezentând focuri deschise, puse intenţionat, dar autorii nu au fost găsiţi. "Cu toţii avem pistele noastre, noi, cei de la APNMR, Poliţia, jandarmii. Sperăm să-i găsim pe făptaşi şi să răspundă penal pentru faptele lor", a declarat Doina Jauca.
În zona afectată de incendiu, APNMR a cerut Ministerului Mediului, prin biologul Claudiu Iuşan, să declare o nouă rezervaţie ştiinţifică, numită "Corongiş", cu suprafaţa totală de 592 de hectare, pe faţada sudică a Munţilor Rodnei. APNMR a făcut această cerere întrucât în zonă sunt plante rare, precum "opaiţul", prezentă chiar în sigla parcului, sau "degetărelul". Tot aici se găsesc vipere şi şerpi de casă, dar şi pajişti cu păiuşi de stâncă sau tufărişuri pitice de argintică.
Jandarmii din Bistriţa-Năsăud au anunţat că, până la sosirea echipelor de intervenţie, trei turişti (Adrian Cârcu - 24 de ani, din Sângeorz Băi, Bogdan Adumitroaie - 26 de ani şi Mihai Cârneală - 26 de ani din Suceava) aflaţi în zona incendiului au încercat oprirea extinderii focului.
Parcul Naţional Munţii Rodnei este considerat cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaţilor Orientali. El are o suprafaţă de 46.399 hectare, din care 3.300 de hectare au fost declarate rezervaţie a biosferei în anul 1979. Importanţa acestei arii protejate se datorează atât geologiei şi geomorfologiei munţilor, cât şi prezenţei a numeroase specii de faună şi floră, endemite şi relicte glaciare.
Citește pe Antena3.ro