x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încep proteste sindicale, dar şi negocierile!

Încep proteste sindicale, dar şi negocierile!

23 Mar 2009   •   00:00

Reprezentanţii angajaţilor bugetari din confederaţiile sindicale se întâlnesc astăzi, la ora 14,00, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale cu reprezentanţii guvernului. cele două tabere încearcă să stabilească ultima formă a Ordonanţei de Urgenţă privind unele drepturi salariale ale personalului bugetar.



Actul normativ se află în dezbaterea partenerilor sociali de peste 20 de zile. Au mai rămas patru articole în divergenţă, cele mai spinoase. Ele prevăd ca, în anul 2009, să nu se acorde salariu de merit, să se elimine fondul de premiere de doi la sută, să se elimine sau să se reducă la maxim indemnizaţiile de conducere. Articolul 20 prevede ca ordonatorul principal de credite să-şi stabilească politica de drepturi salariale în funcţie de bugetul alocat pe anul 2009 prin Legea bugetului de Stat. Sindicaliştii consideră că articolul 20 va duce la reduceri de personal şi cer eliminarea lui. Partea guvernamentală condiţionează acceptarea solicitării de eliminarea celorlalte trei articole aflate în divergenţă, arată Agerpres.

Nemulţumiţi de ultima decizie a guvernanţilor, sindicaliştii au demarat, luni, acţiunile de protest. Astfel, bugetarii din Cartel ALFA pichetează toate sediile prefecturilor din ţară, iar în Bucureştii vor fi pichetate sediile PSD, PD-L şi MMFPS. De proteste se pregătesc şi sindicaliştii din învăţământ, ce aparţin celorlalte Confederaţii sindicale, care au anunţat, deja, că ,,neaplicarea Legii de creştere a Salariilor şi prevederile acestei OUG vor conduce la blocarea tezelor unice, a anului de învăţământ şi, în ultimă instanţă, la grevă generală'.

La CFR, anunţarea reducerilor de personal a agitat sindicatele. Sindicaliştii cred că măsura este dictată de Fondul Monetar Internaţional. Declanşarea acţiunilor de protest va fi decisă în funcţie de rezultatul negocierilor ce au loc, luni, la sediul Ministerului Transporturilor.

×
Subiecte în articol: observator