x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indolenta - Autoritatile stau departe de romani

Indolenta - Autoritatile stau departe de romani

de Ana Maria Luca    |    Costin Anghel    |    16 Iul 2005   •   00:00
Indolenta - Autoritatile stau departe de romani

Dezbaterile intense din Parlamentul Romaniei pe tema alegerilor anticipate si inundatiile de proportii care au lovit tara: acestea sunt doua dintre motivele oficiale pentru care la Universitatea de vara pentru romanii de pretutindeni nu a luat parte nici macar un politician roman.

La Universitatea de Vara pentru Romanii de Pretutindeni, care s-a desfasurat toata saptamana la Izvoru Muresului, singurii reprezentanti ai statului roman au fost primarul din comuna Voslabeni si prefectul din Harghita.

Romanii din Ucraina nu mai reusesc sa studieze in limba materna. Cei din Timoc si-au pastrat o limba romana de muzeu, dar au greutati in recunoasterea lor ca minoritate, nu au scoli de 200 de ani, iar preotul care slujeste in singura biserica romaneasca a avut probleme cu politia din acest motiv. Romanii din Transnistria au murit doar pentru ca aveau curajul sa vorbeasca romaneste. In Bulgaria, profesorii de romana de la cele cateva scoli romanesti nu au fost platiti in 2005.

In ochii romanilor care sufera in comunitatile nerecunoscute din afara granitelor, statul roman este responsabil. Pentru ca nu i-a ascultat si ajutat indeajuns. La Universitatea de Vara pentru Romanii de Pretutindeni de la Izvoru Muresului n-a calcat picior de politician roman.

SCUZELE. Aproape 150 de romani din comunitati din toata lumea au venit sa dezbata probleme cu reprezentantii guvernului si ai mediului politic din Romania. Organizatorii au trecut in programul dezbaterilor reprezentanti ai tuturor partidelor politice, pe ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, mai multi reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, printre care si pe seful Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Mihai Gheorghiu.

Nici unul dintre invitati nu si-a facut aparitia. Si nici nu au desemnat vreun delegat. Mai mult, unii dintre politicienii care nu au luat parte la discutiile despre situatia romanilor au anuntat ca vor merge la Universitatea de Vara de la Balvanyos. Daniela Soros, vicepresedinte al Fundatiei pentru Romanii de Pretutindeni, organizatorul Scolii de Vara, a precizat in timpul dezbaterilor ca toti invitatii "de seama" au anuntat ca nu vor ajunge sa-i intalneasca pe reprezentantii comunitatilor de romani si sa le asculte problemele. Fie din pricina alegerilor anticipate si a dezbaterilor intense din Parlamentul Romaniei, fie din pricina inundatiilor din toata tara.

JIGNITI. Scuzele politicienilor nu i-au impresionat pe romanii care au batut sute si chiar mii de kilometri sa ceara ajutorul statului roman. Toti reprezentantii romanilor din afara granitelor Romaniei si-au aratat dezamagirea fata de lipsa de interes a statului roman pentru situatia lor. Explicatia pentru lipsa politicienilor de la masa dezbaterilor si-au oferit-o singuri. "Le este rusine, ca au promis atatea lucruri anul trecut si n-au facut nimic sa le indeplineasca. N-au venit aici pentru ca in ochii lor romanii de dincolo de Romania nu conteaza electoral", au rasunat voci care s-au ridicat cu ocazia dezbaterii pe tema Legii de sprijin pentru romanii de pretutindeni.

DEZAMAGITI. "De-amu noi ne-am cam saturat. Ajutati-ne daca binevoit si credit ci suntem de-ai vostri. Da’ de-amu, daci ni ducit cu vorba, mai bini ni lasas in paci. Ne-om ajuta noi singuri", a venit cu durere replica lui Dragomir Draghici, un roman din Valea Timocului sarbesc, care obisnuia sa numeasca Romania "tara mama spirituala".

Pedrag Balasevic, presedintele Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia, a spus ca, de la inceputul anului, nici un proiect nu a fost derulat de Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. "E un an pierdut pentru noi. Ni s-a spus ca au fost probleme cu functionarea departamentului". Mai multi participanti s-au declarat jigniti de lipsa de interes a autoritatilor. Precum Theodor si Florentina Ban, membrii unui grup de lobby pentru Romania, numit RomaniansWorldwide. "Am ajuns sa adresam intrebari si sa ne raspunda fratii nostri din Timoc sau din Bulgaria, dar nimeni din partea statului roman."

×