O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, de cele mai multe ori prestând aceeași muncă, potrivit Eurostat. Astfel, pentru fiecare euro câștigat de un bărbat, o femeie primește aproximativ 86 de cenți.
În Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei, iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât al bărbaților aflați la conducere, scrie Euronews.
Decalajul nu se termină aici, în contextul în care, preponderent, femeile se ocupă de creșterea și îngrijirea copiilor, ceea ce duce la reducerea numărului de ore la locul de muncă. O treime dintre femeile din UE lucrează cu jumătate de normă, comparativ cu 8% dintre bărbați. Acest lucru face ca femeile să progreseze mai greu în carieră.
De asemenea, există mai multe femei anagajate în sectoarele mai slab plătite, precum îngrijirea și educația.
Pandemia de COVID a adâncit și mai mult aceste inegalități, femeile preluând aproape integral activitățile legate de îngrijirea copiilor și tot ele au fost și sunt în continuare cele mai expuse riscului de a-și pierde locul de muncă.
Situația muncii part-time în Europa
Pe primul loc în Europa în ceea ce privește diferența dintre numărul femeilor și cel al bărbaților care lucrează part-time este Olanda. 73% dintre femeile din această țară au un job cu jumătate de normă, în timp ce doar 23% dintre bărbați au un asemenea loc de muncă.
Urmează Austria și Germania, unde 47% dintre femei lucrează part-time și doar 9% dintre bărbați au un astfel de job.
În România, diferența dintre numărul femeilor și al bărbaților care lucrează cu jumătate de normă este aproape inexistentă: 6% în cazul femeilor și 5,7% în cazul bărbaților.
Cele mai mici diferențe le înregistrează Bulgaria, unde doar 2,1% dintre femei au un job part-time, iar procentul bărbaților cu un astfel de job nu este foarte departe, acesta fiind de 1,6%.
Propunerea Comisiei Europene. Ursula von der Leyen: „Munca egală merită o remunerație egală”
Pentru a răspunde acestor inegalități, Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparența salarială, menită să asigure ca femeile și bărbații din UE să primească salarii egale pentru o muncă egală.
Propunerea legislativă prezentată joi se axează pe două elemente esenţiale ale egalităţii de remunerare: măsuri de asigurare a transparenţei salariale pentru lucrători şi angajatori, precum şi un acces mai bun la justiţie pentru victimele discriminării salariale.
„Munca egală merită o remuneraţie egală. Iar pentru a asigura o remuneraţie egală, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii le tratează în mod echitabil, iar atunci când nu este cazul, ele trebuie să aibă puterea să se lupte şi să obţină ceea ce merită", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Propunerea privind transparenţa salarială reprezintă un pas important pentru a asigura respectarea principiului egalităţii de remunerare între femei şi bărbaţi pentru aceeaşi muncă sau o muncă de aceeaşi valoare. Aceasta le va permite lucrătorilor să îşi exercite dreptul la egalitatea de remunerare şi va duce la eliminarea prejudecăţilor de gen în ceea ce priveşte remunerarea", a declarat la rândul său comisarul pentru egalitate, Helena Dalli.