x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

07 Oct 2008   •   00:00
Info

ANT LA JUDECATĂ
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane din fosta conducere a Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Motivul îl constituie atribuirea ilegală a unui contract de achiziţii publice privind promovarea ofertei turistice româneşti în străinătate, prin care bugetul statului a fost prejudiciat cu aproximativ 1,5 milioane euro.



ANT LA JUDECATĂ
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane din fosta conducere a Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Motivul îl constituie atribuirea ilegală a unui contract de achiziţii publice privind promovarea ofertei turistice româneşti în străinătate, prin care bugetul statului a fost prejudiciat cu aproximativ 1,5 milioane euro.

INSTANŢA, UNINOMINAL
Curtea de Apel Bucureşti a devansat ieri termenul la care va judeca cererea PRM de anulare a ordonanţei de Guvern care delimitează colegiile uninominale. Data fixată pentru acest proces este astfel 28 octombrie, în locul celei fixate iniţial la 11 noiembrie.  Instanţa a respins săptămâna trecută cererea PRM de suspendare a efectelor aceluiaşi act normativ.

DM LA BUCUREŞTI
După trei ani de la show-ul magic de pe Lia Manoliu, Depeche Mode revine la Bucureşti, anul viitor, la 16 mai. Organizat de Emag!c Entertainment şi inclus în "Tour of the Universe 2009", concertul va avea loc în Parcul Izvor. Biletele se pun în vânzare la 27 octombrie, pe www.myticket.ro şi în reţeaua Diverta. Înre 20 şi 26 octombrie, membrii fan-clubului DM îşi vor putea lua bilete, la www.myticket.ro.

CONTRABANDĂ ÎN MUNŢI
Poliţiştii maramureşeni au prins, în flagrant, în Munţii Maramureşului, şase contrabandişti care trecuseră ilegal vama românească. Cei şase contrabandişti au trecut ilegal frontiera cu 75.000 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 100.000 de euro. Cei şase sunt cercetaţi penal pentru contrabandă, iar poliţiştii de frontieră maramureşeni continuă cercetările, sub coordonarea unui procuror DIICOT, pentru a identifica toate persoanele implicate în contrabandă.

VACCIN ANTICANCER
Vaccinarea împotriva papiloma virusului (HPV) este un instrument extraordinar pentru a reduce riscul de cancer de col uterin, în condiţiile în care, în ţara noastră, anual se înregistrează 3.000 de cazuri noi, dintre care doar 2% supravieţuiesc. Prof. dr Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" recomandă vaccinarea fetiţelor între 9 şi 10 ani. Prin vaccinarea împotriva HPV se reduce cu 80% riscul de cancer de col.

ANCHETĂ LA AMBULANŢĂ
ASP Vaslui a început o anchetă la Serviciul de Ambulanţă după ce o femeie a fost preluată de o salvare fără personal medical. În drum spre spital, starea femeii s-a agravat, iar ambulanţierul a solicitat intervenţia colegilor de pe o altă autosanitară. Cele două maşini s-au întâlnit, femeia fiind preluată de al doilea echipaj, care a început manevrele pentru salvarea femeii. După ce a ajuns la Spitalul de Urgenţă Bârlad, pacienta a murit în urma unui stop cardiorespirator.

COMEMORARE LA ARAD

Aproape o mie de cetăţeni maghiari au participat ieri la Arad la depunerea de coroane în Parcul Reconcilierii, în memoria ofiţerilor superiori din armata austro-ungară executaţi în revoluţia din 1848. Generalii sunt consideraţi martirii naţiunii maghiare. La ceremonia de la Arad au participat consuli, miniştri în cabinetul Gyurcsány, conducerea UDMR şi oficialităţi locale. (Andrei Ando)

TV DIGITAL

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii va licenţia frecvenţele pentru retransmisia televiziunii şi a radioului digital terestru, printr-o procedură de selecţie. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, termenul de valabilitate al licenţei este de 10 ani de la data emiterii acesteia.

MICROBUZ RĂSTURNAT

Şase persoane au ajuns ieri cu răni grave la spital, după ce microbuzul cu care mergeau spre Cluj-Napoca a intrat într-un şanţ. Conform primelor cercetări, şoferul a aţipit la volan. Accidentul s-a petrecut pe E81, în localitatea Sâncariu Almaşului, judeţul Sălaj. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, Codruţa Puşcaş, unde au fost duşi răniţii, a declarat că în starea cea mai gravă se află un tânăr de 20 de ani.

LOCUINŢE ASIGURATE
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri, pe articole, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Persoanele fizice şi juridice vor fi obligate să-şi asigure toate construcţiile cu destinaţie de locuinţe împotriva dezastrelor naturale. Proiectul stabileşte suma ce poate fi asigurată în mod obligatoriu, până la 10.000, respectiv 20.000 de euro, echivalentul în lei, în funcţie de tipul de locuinţă. (Dana Piciu)

SECURITATEA MAGHIARĂ
Muzeul Ţăranului Român vă invită astăzi, la orele 17:00, la proiecţia video "Poliţia politică: instrucţiuni de folosire. Filme documentare din arhiva securităţii maghiare". Materialele documentare, realizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, vor constitui punctul de pornire pentru discuţiile de la sfârşitul proiecţiilor. Vor participa istorici, disidenţi şi cercetători. (Mihai Ştirbu)

FĂRĂ NUNŢI LA BLOC

Deputaţii au adoptat ieri, pe articole, un proiect de lege prin care se interzice organizarea de petreceri sau nunţi în corturi sau în apropierea imobilelor de locuit din mediul urban. Senatorul Partidului Conservator, Marius Marinescu, unul dintre iniţiatorii proiectului, a explicat că iniţiativa vine în întâmpinarea "zecilor şi sutelor de petiţii" primite de la bucureştenii "care nu se pot odihni şi munci din cauza chefliilor".
 
PERICOL PE PRUT
Hidrologii au emis aseară o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe râul Prut, în judeţul Botoşani şi cod galben în alte 25 de judeţe, valabile până astăzi, la ora 12.00. Judeţele vizate de codul galben sunt Maramureş, Satu Mare, Caraş-Severin, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Prahova, Buzău, Covasna, Vrancea, Bacău, Harghita, Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

PROTESTUL SINDICATELOR
Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, CNSLR "Frăţia" şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România protestează astăzi, de la ora 11.00, în Piaţa Constituţiei. Sunt aşteptate circa 20.000 de persoane. După marşul în jurul Parlamentului, manifestarea va continua de la ora 12.30 cu discursurile liderilor confederaţiilor şi se va încheia cu un program artistic, invitaţi fiind Ducu Bertzi, Fuego, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru.

BANI PENTRU STUDENTE
Mamele studente vor putea primi indemnizaţia de 800 RON pentru creşterea copilului dacă urmează cursurile de zi şi sunt cel puţin în anul II de facultate. Propunerea legislativă a fost adoptată ieri în plenul Senatului. Proiectul, iniţiat de liberalii Liviu Câmpanu şi Cornel Popa, modifică în acest sens OUG 148/2005 privind susţinerea familiei pentru creşterea copilului. Decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor. (A. Nine)

POLIŢIA COMUNITARĂ
Primăria Sectorului 1 a înfiinţat ieri a unsprezecea secţie de cartier a Poliţiei Comunitare în cartierul Giuleşti, pe strada Arţarului nr. 26. Secţia are o structură de ordine publică în care funcţionează o unitate de reacţie rapidă şi echipe de patrulare, precum şi un compartiment de relaţii cu cetăţenii. Aici se pot depune petiţii şi reclamaţii a căror soluţionare intră în competenţa serviciilor din cadrul Primăriei Sectorului 1.

×
Subiecte în articol: observator