x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

09 Oct 2008   •   00:00

9 octombrie 2008



FUNCŢIONARI PUBLICI
Funcţionarii publici vor fi  astăzi în grevă de avertisment între orele 8:00 şi 10:00. Protestul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) va continua astăzi. Astfel, între 10:00 şi 13:00, va avea loc un miting în faţa Guvernului României. Revendicările SNFP: creşterea salarială, promovarea de urgenţă a legii  salarizării unitare a personalului bugetar, dar şi asigurarea protecţiei juridice a funcţionarilor publici din instituţiile de control prin promovarea statutelor speciale aşa cum au fost negociate cu Guvernul României.

FĂRĂ REST ÎN PRODUSE
Vânzătorii din magazine nu mai au voie să acorde restul către cumpărători în produse, ci doar în numerar. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri, cu unanimitate de voturi, această iniţiativă legislativă a deputatului PSD Mihai Apostolache. Actul normativ prevede că nerespectarea acestei reglementări poate fi pedepsită cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

PETRECERI INTERZISE
Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul legislativ privind modificarea şi completarea Legii 61/1991, care interzice organizarea de petreceri în corturi, printre blocuri. Iniţiativa senatorului PC Marius Marinescu (foto) a fost adoptată cu 188 de voturi pentru, nici un vot împotrivă şi nici o abţinere. Marinescu a explicat că iniţiativa sa vine în întâmpinarea zecilor şi sutelor de petiţii primite de la bucureştenii care nu se pot odihni şi munci din cauza chefliilor care petrec în stradă zile şi nopţi, cu muzica dată la maximum.

AJUTOARE MAJORATE
Guvernul a decis ieri majorarea cu 12,5% pentru iarna 2008-2009 a ajutoarelor acordate persoanelor care se încălzesc cu gaze naturale. Pentru familiile cu venituri de până la 155 lei de membru, ajutoarele vor creşte de la 233 lei la 262 lei. Pentru venituri pe membru de familie între 155,1 lei şi 210 lei lunar, se acordă 162 lei, iar pentru venituri între 210,1 lei şi 260 lei ajutorul este de 112 lei. Ajutoarele pentru cei care se încălzesc cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri vor fi majorate cu 7%. (C.P.)

RESTRUCTURĂRI
Executivul a adoptat ieri o hotărâre privind reducerea cu 400 a numărului de posturi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Motivul restructurării este scăderea numărului de şomeri de la 513.721 în 2005 la 337.084 în iunie 2008. În prezent, ANOFM funcţionează cu un număr maxim de 3282 posturi, iar până la 1 noiembrie 2008, instituţia va avea cel mult 2882 de posturi finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

VLAS LA FINANCIARUL
Ioana Maria Vlas a fost cooptată în echipa de comentatori economici ai cotidianului "Financiarul". Criza economică din SUA, consecinţele sale pe plan european şi reacţiile în lanţ provocate pe piaţa românească au determinat-o pe Maria Vlas (foto) , un expert recunoscut de lumea financiar contabilă din România, să accepte această provocare. Proaspătul analist economic a declarat că se simte onorat de această propunere, exprimându-şi încrederea în justiţia din ţara noastră privind procesele legate de FNI şi de FNA.

×
Subiecte în articol: observator