x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

13 Oct 2008   •   00:00

13 octombrie 2008



PROCESUL PRIMELOR
Peste o sută dintre controlorii financiari din aparatul central al Curţii de Conturi au dat în judecată instituţia, pentru a le plăti primele de concediu din anii 2001-2007, care sunt echibalente cu un salariu. Cazul va fi judecat la Tribunalul Bucureşti, dar procese similare au fost deschise şi în ţară, informează NewsIn. Controlorii vor ca sumele cerute să fie actualizate cu coeficientul de inflaţie. Potrivit sursei citate, salariile controlorilor financiari, împreună cu sporurile, pot ajunge pâna la 70.000 de lei pe an.

FETIŢA LAVINIEI A MURIT
Denisa Florentina, fetiţa în vârstă de pa­tru ani a Laviniei Miloşovici (foto), a mu­rit, ieri dimineaţă, din cauza unei boli a sistemului nervos. Ea a fost ope­rată, în iulie 2007, la o clinică din Beijing, fiind cel mai mic copil supus unei astfel de intervenţii chirurgicale. Infor­ma­ţia privind decesul a fost confirmată de fosta multiplă campioană la gimnastică, Lavinia Miloşovici, potrivit Media­fax. Fetiţa a fost născută la şapte luni, prin cezariană, cu o greutate de doar 1,1 kg.

POLITICIANUL PREDOIU!
ANI este fragilă, dar funcţionează, şi, din această cauză, după ce a ieşit cu nişte dosare, a început să fie atacată "în bunul stil românesc", a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, sâmbătă seara la Realitatea TV. Numele viitorului şef al DNA va depinde de alegeri, dacă proce­dura de numire în această funcţie, declanşată de Predoiu, se va încheia după scrutinul din noiembrie care va aduce un alt ministru la justiţie. Nici CSM n-a scăpat, Predoiu precizând că o decizie a CSM nu poate fi privită cu detaşare din cauza unor personaje controversate din Consiliu, "cu un trecut greu în spate".

POLIŢIŞTI LA CONTROL
Poliţiştii de frontieră vor fi supuşi unui control riguros. Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal Nelu Pop, a dispus ieri Corpului de Control şi direcţiilor operative centrale începerea unor controale în şase inspectorate judeţene şi direcţii ale Poliţiei de Frontieră. Măsura vine după ce cinci ofi­ţe­ri şi subofiţeri ai PTF Bechet (Dolj) au sustras, la finalul lunii trecute, mii de ba­xuri cu ţigări din două transporturi de contrabandă confiscate în vamă. Tot în septembrie, trei poliţişti de frontieră au fost arestaţi preventiv pentru agresiune  sexuală.

POLIŢISTUL – CANNABIS
Un angajat al Poliţiei de Frontieră Timiş a fost prins chiar în timp ce recolta cannabis de pe o plantaţie ascunsă în mijlocul pădurii de lângă localitatea Moşniţa, judeţul Timiş. După câteva ore de filaj, ofiţerii de la Crimă Organizată au prins mai întâi doi tineri care udau o altă cultură de pe un câmp din apropierea Moşniţa. În timp ce tinerii erau anchetaţi, alţi trei bărbaţi, printre care şi poliţistul, culegeau canabisul de pe a doua cultură. Când au intervenit autorităţile, indivizii culeseseră 10 kg de cannabis. Singurul care a fugit a fost, culmea, chiar poliţistul.

UN CAL CU DOSAR PENAL!?
Caz fără precedent! Poliţiştii gorjeni au recoltat, sâmbătă, probe de sânge de la un cal implicat într-un accident rutier, pentru a-i stabili... alcoolemia! Măsura a fost dispusă după ce localnicii dintr-un sat au susţinut că animalul ar fi vinovat de accidentarea mortală a unui bătrân de 86 de ani din comuna Leleşti, şi nu căruţaşul Ion Drăgan, de 56 de ani, care a fost găsit cu o alcoolemie de 0,27 mg/l în aerul expirat. El avea animalul doar de câteva ore înainte de a "scăpa controlul căruţei", după ce făcuse un schimb de cai cu un rom. Potrivit sătenilor, calul ar fi fost "drogat cu alcool" de către samsarii de animale pentru a-l putea vinde, informează Mediafax.

LUSTRAŢIE, LA URGENŢĂ!
Reprezentanţii a 27 de organizaţii ale societăţii civile cer urgentarea adoptării legi lustraţiei. Ei spun, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Tăriceanu, că Legea ustraţiei trebuie supusă de urgenţă votului plenului Camerei Deputaţilor (CD) pentru a putea fi aplicată începând cu alegerile parlamentare din acest an. Ei l-au acuzat pe preşedintele CD Bogdan Olteanu de tergiversare şi i-au cerut premierului "să-l oblige, să o supună la vot prin apel nominal", în prima şedinţă de plen. ONG-iştii spun că dacă legea nu va fi votată, vor cere organizarea unui referendum chiar în ziua alegerilor.

INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ
Poliţia comunitară ar putea avea noi atribuţii. Vicepreşedintele Departamentului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională al PSD, edilul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a prezentat o ini­ţiativă legislativă de modificare a le­gii privind organizarea şi funcţionarea poliţiei co­mu­nitare. Poliţia comunitară ar urma să asigure ordinea publică în apropierea şcolilor, spitalelor, parcărilor auto, pie­ţe­lor sau să-i identifice pe cer­şe­tori şi să-i predea Serviciului Social. On­ţanu a cerut grupurilor PSD să promoveze proiectul.

REPORT LA LOTO 6/49
Premiul de peste 3 milioane de euro de la tragerea de ieri a categoriei I a jocului Loto 6/49 s-a reportat, după ce nici un jucător nu a reuşit să ghicească toate cele şase numere câştigătoare. Numerele extrase au fost 1, 48, 24, 4, 33 şi 3, iar numărul Noroc a fost 3063146. La categoria a II-a a jocului Loto 6/49 s-au înregistrat 14 câştigători, ale căror premii sunt de peste 37.000 de lei fiecare.

ACCIDENT ÎN LANŢ
Peste 30 de autovehicule s-au tamponat ieri seară pe Autostrada Bucureşti – Piteşti. Primele tamponări au avut loc între kilometrii 11 şi 20, când au intrat în coliziune cinci maşini. Circulaţia pe sensul către Capitală, deosebit de intensă ieri seară între kilometrii 78 şi 11, a fost şi mai mult îngreunată de accidentul în lanţ. Evenimentele rutiere au fost cauzate, conform poliţiştilor rutieri, de nepăstrarea distanţei corespunzătoare în mers şi de viteza foarte mare a şoferilor.

×
Subiecte în articol: observator