x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

de Jurnalul National    |    02 Iul 2007   •   00:00
COMISIA EUROPEANĂ - Avertismente verzi de la Stavros Dimas
Este de aşteptat ca fenomene meteorologice extreme, precum ploile abundente din Marea Britanie, care au provocat puternice inundaţii, sau valul neobişnuit de puternic de căldură din sudul Europei, să aibă loc din ce in ce mai frecvent in anii următori, ca urmare a schimbărilor de climă, motiv pentru care Europa trebuie să se adapteze la aceste noi condiţii pentru a putea reduce efectele negative, a afirmat vineri, intr-o conferinţă de presă, comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. Acesta a prezentat liniile directoare ale Cărţii Verzi pe care Comisia Europeană a adoptat-o cu scopul de a sensibiliza intr-o măsură căt mai mare populaţia şi pe actorii economici, sociali şi politici din UE, cu privire la dubla provocare căreia omenirea trebuie să-i facă faţă in prezent: pe de o parte, reducerea cu pănă la 50% faţă de nivelul din 1990 a cantităţilor de emisii de gaze cu efect de seră pănă in 2050 şi, in acelaşi timp, luarea unor măsuri de adaptare la schimbările de climă actuale şi viitoare care să permită atenuarea efectelor distructive ale incălzirii globale asupra populaţiei, economiei şi mediului. (Rompres)


CONTRAZICERI - Calitatea apei Dunării, la control
Autorităţile de mediu se contrazic in ceea ce priveşte calitatea apei din sectorul romănesc al Dunării. După ce dimineaţa, la o festivitate organizată de minister pentru Ziua Dunării, se afirma că situaţia este foarte gravă şi se făcea circ cu nişte bidoane cu apă, seara, la Tulcea, secretarul de stat Lucia Varga spunea cu totul altceva. "Se efectuează periodic analize privind calitatea apei, iar, potrivit acestora, calitatea apei nu s-a inrăutăţit, ci este chiar in curs de imbunătăţire",a spus secretarul de stat. Apa Dunării din toate cele zece state tranzitate va fi analizată in luna septembrie in urma unei croaziere ştiinţifice internaţionale.


HOTĂRĂRE - Circumstanţe pentru certificatele de emisii
Consiliul de Mediu al Uniunii Europene a decis la Luxemburg că in minuta reuniunii Consiliului va fi inclusă şi declaraţia Comisiei Europene privind luarea in considerare a circumstanţelor naţionale pentru calcularea anului de referinţă in ceea ce priveşte certificatele de emisii. Consiliul a identificat astfe o soluţie de compromis, pentru a veni in intămpinarea preocupării unor state membre, inclusiv Romănia. "La Luxemburg, Romănia şi-a atins obiectivele propuse şi şi-a promovat interesele in conformitate cu propriile priorităţi politice de mediu", a declarat ministrul Attila Korodi. (Rompres)

×
Subiecte în articol: verde!