Ancheta incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a descoperit mai multe nereguli cu privire la măsurile de prevenire și protecție în cazul producerii unor astfel de evenimente, precum și dotarea deficitară a secției ATI. Totodată, potrivit avocatului Adrian Cuculis, cadrele medicale ascund faptul că, la acel moment, existau candele aprinse la terapie intensivă.
"Dupa 12 ore de audieri maraton la Piatra Neamt si un total de 17 persoane audiate, ies detalii socante la iveala.
In primul rand cele 17 cadre medicale au declarat la unison ca protectia contra incendiilor era doar o foaie semnata retroactiv si de esenta nimeni nu stia cum trebuie sa actioneze in caz de incendiu.
Instructajul PSI era doar o formalitate intr-o sectie ATI cu circuite electrice invechite.
Sectia ATI nu dispunea de ventilatoare pentru recirculare(din declaratii), aerisirea facandu-se manual prin deschiderea geamurilor. Metoda primitiva si regasita in foarte multe sectii ATI din tara.
Cauza probabila a incendiului este aratata de catre 3 din cele 17 cadre medicale ca fiind injectomatul care a propagat focul catre combinezonul asistentei(ce va fi reaudiata maine).
Din intrebarile capcana puse de catre noi, respectiv : erau aprinse candele in sectia ATI, cu totii au raspuns mincinos ca NU, desi din plansele foto din dosar, reiese clar faptul ca se aprindeau asemenea candele chiar in sectia ATI.
De asemenea, au declarat cadrele medicale ca sectia ATI era mult prea aglomerata si era imposibil sa te misti printre pacienti.
Tragem concluzia amara dupa 12 ore de audieri ca sistemul ne omoara cu incompetenta lui", precizează avocatul.
În urma incendiului de proporții care a avut loc, în noiembrie 2020, la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au decedat 10 pacienți cu COVID-19 și au fost rănite alte patru persoane, printre care doi medici. În urma incidentului a fost deschis dosar in rem pentru omucidere din culpă.