x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Initiativa - Drumul painii din Apuseni

Initiativa - Drumul painii din Apuseni

de Lucian Dobrater    |    07 Mai 2006   •   00:00
Initiativa - Drumul painii din Apuseni

Sapte primari moti au lansat, prin zapada, cursa "Sageata Apusenilor". Autobuzul va facilita accesul mai rapid al locuitorilor din zona la cea mai mare piata de cereale si de marfuri din Ardeal.

Ziua Internationala a Muncii din acest an a adus o mare bucurie locuitorilor din mai multe comune ale Muntilor Apuseni, atat din judetul Alba, cat si din Cluj. Este vorba de redeschiderea, dupa peste 25 de ani, a vechiului traseu de autobuz Albac - Belis - Huedin si retur, drum care, inca de pe vremea lui Horea si Avram Iancu, asigura una dintre cele mai importante cai de acces a motilor inspre piata de marfuri si cereale din Huedin. De sute de ani motii isi faceau si fac la Huedin schimbul de produse cu cei din campia manoasa a Banatului. Pentru ca dadeau lemne si produse animaliere contra grau, porumb si alte produse agricole necesare traiului de zi cu zi, traseul era cunoscut sub numele de "Drumul Painii".

INAUGURAREA. Luni, 1 mai a.c., cu participarea primarilor din Horea, Albac, Garda de Sus, Belis, Marisel, Calatele si Huedin a fost lansat la drum "Sageata Apusenilor". Autobuzul de 37 de locuri va circula de aici inainte timp de trei zile pe saptamana (dus-intors) pe ruta amintita. Cursa a pornit din centrul comunei Albac la ora 7:00 dimineata, insotit de sunete de tulnic si cantece motesti interpretate de Taraful de muzica populara "Motul" din Horea. A parcurs apoi traseul Horea - Ursoaia, Poiana Horii - Marisel - Belis - Calatele - Huedin. Calatorii au avut parte si de unele peripetii, in zona Ursoaia, unde gheata si zapada de vreo 50 de centimetri de pe drum au facut ca autobuzul sa fie tractat cale de doi kilometri de doua TAF-uri. Au facut insa si un binemeritat popas la Lacul Belis - Fantanele, o adevarata frumusete a naturii Apusenilor, care, impreuna cu statiunea turistica, poate constitui, mai ales pe timp de vara, cea mai mare atractie turistica din zona. In cele din urma, la ora 13:30, autobuzul a ajuns la Huedin, unde primarul din Calatele Nicolae Chis, cu esarfa tricolora pe piept si acompaniat de un taraf de muzica populara local, le-a facut o primire calduroasa, urandu-le bun venit cu cuvintele "Va asteptam de peste 25 de ani!". Oaspetii au fost invitati apoi in sala de conferinte a Primariei, unde primarii celor sapte localitati au semnat "Protocolul" care consfinteste redeschiderea vechiului traseu de autobuz, programul de circulatie si indatoririle partilor primind asigurarea combustibilului, intretinerea drumului, etc.

AMINTIRI. Motii mai in varsta au rememorat cum se parcurgea acelasi traseu in urma cu peste 30 de ani. Ioan Mates, in varsta de 60 de ani, din satul Matisesti, comuna Horea, stabilit de mai bine de 30 de ani in Huedin, a descris in fata celor prezenti drumul carutelor motesti de prin anii ’50-’60, care faceau traseul respectiv vreo trei zile la dus si alte trei zile la intors. Pe o caruta de scanduri luau o "vica" de malai sau de grau (unitate de masura traditionala in zona, echivalentul a 22 kilograme-n.a.), astfel ca pe cand ajungeau acasa trebuia sa porneasca din nou, cu o alta caruta de scanduri, deoarece faina abia le ajungea pentru traiul familiei timp de 5-6 zile. Banatenii veneau cu trenul sau cu camioanele cu cereale, piata fiind pe actuala strada mare a Huedinului. In zilele de targ se adunau in piata chiar si 2.000-3.000 de oameni. Si in zilele noastre, marti si indeosebi in ultima zi de luni din fiecare luna, targul de marfuri, cereale si animale este de departe cel mai mare din toata tara Motilor.

COLABORARE. Primarii din sapte localitati din Apuseni asteapta ajutor de la autoritatile din Alba si Cluj

Primarul comunei Horea, Corneliu Olar, principalul artizan al redeschiderii "Drumului Painii" pentru moti, a subliniat ca este imperios necesar ca si cele doua Consilii Judetene, Alba si Cluj, sa se implice in repararea si consolidarea Drumului Judetean 108, intre Poiana Horii - Horea, portiune neasfaltata inca si aproape impracticabila in prezent.

Zona este de o valoare turistica indiscutabila nu numai pentru Muntii Apuseni, Lacul Belis-Fantanele, statiunea turistica, precum si partia de schi, ce se va pune in functiune iarna viitoare in zona "Ursoaia", urmand sa atraga mii de turisti atat pe timp de iarna, cat si vara. Nu in ultimul rand, s-ar scurta cu aproape 100 de kilometri accesul locuitorilor din Alba, amatori de turism montan, care actualmente sunt nevoiti sa se deplaseze prin Cluj Napoca pentru a ajunge in zona.
×
Subiecte în articol: observator zonă horea huedin