x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iniţiativă. Generaţia liceenilor voluntari

Iniţiativă. Generaţia liceenilor voluntari

de Luciana Grosu    |    06 Ian 2016   •   16:31
Iniţiativă. Generaţia liceenilor voluntari

Voluntariatul şi actele caritabile au devenit activităţi tot mai dese în rândul elevilor de liceu. De la an la an, tinerii au început să se implice în proiecte de întrajutorare sau au iniţiat ei înşişi proiecte pentru a-i sprijini pe cei din jurul lor. Sfârşitul anului trecut i-a prins pe tinerii voluntari vizitând cămine de bătrâni sau de copii cu dizabilităţi sau organizând piese de teatru pentru a contribui la strângerea de bani pentru victimele din Colectiv. Pentru ONG-urile caritabile, liceenii au devenit un ajutor extraordinar.

Dorinţa elevilor de a se implica în proiecte sociale este fructificată în fiecare an de Asociaţia „Şansa Ta”. Ideea este simplă. În fiecare an se stabileşte un ţel, apoi elevii sunt invitaţi să doneze ce vor, să împacheteze singuri cadourile, iar asociaţia se ocupă de transport. Asociaţia trimite din timp invitaţii către şcolile bucureştene potenţial interesate să participe la proiect. Anul trecut, printre şcolile implicate s-au numărat atât licee de stat, precum Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” sau Colegiul „Gheorghe Lazăr”, cât şi şcoli particulare ca „Olga Gudynn International School” sau „Mark Twain International School”. Asociaţia pune la dispoziţia copiilor o listă cu produse neperisabile, care pot încăpea cu uşurinţă într-o cutie de pantofi, formatul standard agreat în astfel de acţiuni. Copiii sunt cei care dăruiesc, dar de fapt tot părinţii îşi asumă rolul de Moş Crăciun. Cornelia Barbu, mama unui tânăr de la Colegiul „George Enescu”, a contribuit cu pantofi, pentru că familia are o firmă de încălţăminte. În alte şcoli, copiii au strâns, după puterile lor, rechizite, jucării, haine sau dulciuri. Cadourile ajung la copiii cu o situaţie materială precară. „În fiecare an, selectăm judeţe, apoi sate şi comune care au copii săraci. Apoi, trimitem o scrisoare către autorităţile locale, prin care îi rugăm să ne ofere sprijin în identificarea celor nevoiaşi. Pe baza listelor primite de la autorităţi, oferim cadouri. Anul acesta am identificat peste 5.000 de copii”, spune preşedintele Asociaţiei „Şansa Ta”, Gabriel Ciobotaru.

Sprijin pentru cei singuri
Elevii Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti s-au obişnuit şi ei ca, an de an, să-i viziteze pe vârstnicii cu demenţă şi copiii cu dizabilităţi sprijiniţi de Asociaţia „Don Orione”. Anul acesta, corul liceului a vizitat peste 80 de persoane, copii şi bătrâni în suferinţă, mulţi dintre ei singuri pe lume. „Pentru beneficiarii noştri, este important că se gândeşte cineva la ei şi că primesc vizitatori. Copiii cu dizabilităţi nu au familii, iar unii dintre bătrânii cu Alzheimer sunt, de asemenea, singuri, deoarece rudele lor sunt plecate în afara ţării”, spune Neagu Elena Maria, PR-ul Asociaţiei „Don Orione”. Nici copiii din orfelinate nu sunt uitaţi de liceenii voluntari. Grupuri ale Colegiului „Henri Coandă” vizitează de mai multe ori pe an copiii din Centrul de plasament „Sfântul Nicolae”, din Bucureşti, aducând dulciuri, haine sau jucării.

Luna trecută, actori adolescenţi au jucat pentru a strânge fonduri pentru Alexandru (18 ani) şi Nicoleta (16 ani), doi fraţi salvaţi din incendiul de la Clubul Colectiv. Spectacolul a avut la Godot Café-Teatru şi a reunit în total 50 de copii şi adolescenţi. „Alex a fost prezent la spectacolele noastre, prieten fiind cu tinerii din trupă. Ne-am gândit că, aşa cum el ne-a susţinut cu sufletul, acum merită el din partea noastră toată susţinerea morală şi, de ce nu, şi financiară”, spune Maria Julieta Georoiu, profesorul coordonator al trupei de teatru. În final, s-au strâns 6.000 de lei, sumă care a fost înmânată mamei celor doi fraţi, împreună cu filmarea spectacolului. „Sprijinul lor a fost binevenit. Le suntem recunoscători” spune Cristina Şerban, mama celor doi copii.

Dorim să-i învăţăm să empatizeze şi să construiască o relaţie de prietenie cu aceşti copii. Nu mergem doar să le dăm cadouri, ci şi să socializăm şi să ne jucăm cu ei.
Ghiban Maria, Colegiul „Henri Coandă”

Ideea cadourilor dăruite de liceeni prinde din ce în ce mai mult. Anul trecut, 111 cadouri au fost donate de un singur liceu. Profesorii şi părinţii au rol de coordonatori

Cadourile oferite prin Asociaţia „Şansa Ta” sunt sortate de 60 de voluntari şi transportate către copiii săraci din mai multe judeţe. Dubele cu daruri străbat şi 750 de kilometri, în campania de distribuţie implicându-se şi oameni de afaceri care vor să ajute.

 

×