x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Insolatia lecturii

Insolatia lecturii

de Simona Ecovoiu    |    Miruna Mihalcea    |    03 Aug 2005   •   00:00
Insolatia lecturii

Incredibil, dar adevarat! Ileana Vulpescu e la mare, pe nisipul fierbinte. Isi bronzeaza copertele cartilor la soare, alaturi de Dan Brown si Garcia Marquez. In sfarsit, trupei de "soc literar" de la malul marii i se alatura Harry Potter, in tandem cu Sandra Brown!

Experienta estivala s-a straduit, pana acum cu succes, sa-i invete pe turisti o lectie care parea elementara: distractia si relaxarea inseamna numai soare, apa marii, hamsii, bere, inghetata, concerte si cam atat. Cine avea chef totusi sa nu-si iasa din mana intr-ale cititului isi umplea constiincios geanta de plaja cu reviste de "timp liber", glossy, colcaind de barfe cu vedete autohtone si de peste hotare, dar mai ales cu vestita colectie de bancuri, cu Bula, olteni si ardeleni in top!

SURPRIZE, SURPRIZE. Iata ca verile nu numai ca nu sunt ca iernile, dar nici macar intre ele nu seamana. Asadar, turistii au renuntat la suetele estivale si rasul chicotit in barba, pe seama nu stiu carei vedete surprinse de paparazzi intr-o pozitie care-i dezvaluie celulita in toata splendoarea ei si au dat bancurile si revistele pe carti serioase. De pilda, o domnisoara bine facuta a ales un colt retras de plaja, la umbra unui copac stufos, si-n loc sa-si miste soldurile languros in vazul tuturor citeste avid "Arta conversatiei", de Ileana Vulpescu. Ne uitam o data, ne uitam de doua ori, doar-doar om descoperi ca ni se pare. Ei bine, nu. Fata chiar "converseaza" de zor cu Vulpescu. "O avea examen", gasim noi repede explicatia care parea cea mai plauzibila in context. Gresit din nou. "Nu... de placere! Sa ma relaxez", ne zice ea zambitoare.

COMERT ESTIVAL. Pasamite din pricina febrei integrarii si a chinului de-a demonstra Uniunii Europene ca suntem culti nevoie mare si ca ne straduim sa fim si mai destepti de-atat, in loc sa nascoceasca cine stie ce nastrusnicie de afacere din care sa iasa banu’ greu, comerciantii si-au stramutat tarabele cu carti din Bucuresti la mare! Si, culmea, le merge bine. Asa de bine, ca vand cat e ziua de lunga si noaptea de luminata. "Nonstop nu tinem deschis. Dar inchidem la ultimul client, cam atunci cand se-nchid si discotecile", ne spune un tanar negustor de carte.

FURTISAG. Se pare ca febra cititului pe litoral a reusit sa sparga mercurul din termometre, nu alta. Iar Harry Potter si Dan Brown sunt principalii "virusi" care-i lasa pe comercianti cu o ditamai gaura in bugete. Ce vrem sa spunem este ca se fura! Nu carti istorice, nu SF-uri, nici macar Kama Sutra, ci Harry Potter si "Codul lui Da Vinci", care eclipseaza total orice Sandra Brown sau Feng Shui de pe taraba...

VAD
"N-am crezut nici o clipa ca o sa mearga vanzarea. Culmea e ca lumea nu cumpara carti ieftine sau la reduceri, ci scot din buzunar 400.000-500.000 de lei o data. M-am mirat si mai tare cand am vazut ca tinerii sunt foarte interesati, si fete, si baieti. As fi crezut ca doar adultii cumpara. Ba, dimpotriva! Asa ca am pus tarabe si-n alte statiuni" - comerciant

OMAGIU
"E limpede ca adultii au nevoie de povesti. Numai ca zanele lor si-au scurtat rochiile, si-au taiat parul si au invatat sa fie femei, ceea ce e mult mai complicat si periculos decat meseria de zana (...). Un omagiu (adesea in sensul cel mai concret, erotic al cuvantului) adus femeilor «pentru ca sunt femei»" - Ioana Parvulescu, despre "De ce iubim femeile"

FAVORITI
"Povestea tarfelor mele triste" si "Un veac de singurarate" sunt favoritele publicului si isi disputa locul intai pe podium, cu "Fortareata digitala" si "Codul lui Da Vinci". Dar asta nu e singura lupta care se da la malul marii, intre clasici, moderni si... mistere. Ian Caldwell intra in ring cu "Misterul manuscrisului" si Lynn Picknett cu "Misterul templierilor", in timp ce Mircea Cartarescu darama recordurile de vanzare cu "De ce iubim femeile", pe care, curios, tot femeile o citesc. Doar ca sa vada unde exceleaza!
×
Subiecte în articol: observator