x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspecţia Judiciară: Băsescu a afectat independenţa justiţiei prin declarațiile privind dosarul Nana

Inspecţia Judiciară: Băsescu a afectat independenţa justiţiei prin declarațiile privind dosarul Nana

06 Apr 2015   •   11:23
Inspecţia Judiciară: Băsescu a afectat independenţa justiţiei prin declarațiile privind dosarul Nana

Inspecţia Judiciară a constatat, în urma verificărilor efectuate, că Traian Băsescu a afectat independenţa justiției prin declaraţiile făcute cu privire la dosarul Nana. "IJ a constatat că, prin declarațiile făcute de fostul președinte Traian Băsescu, a fost afectată independența sistemului, inducându-se în rândul opiniei publice un sentiment de neîncredere în activitatea procurorilor", a declarat luni, potrivit Agerpres, purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea.

Inspectorii au concluzionat că afirmaţiile făcute de Traian Băsescu sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar cu consecinţa afectării independenţei şi integrităţii procurorului implicat în instrumentarea dosarului.

Raportul IJ urmează să fie discutat în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de marţi.

În 9 martie, CSM a anunțat că a sesizat Inspecţia Judiciară în urma apelului public al conducerii Ministerului Public faţă de declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu referitoare la dosarul care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi.

"Având în vedere solicitarea publică formulată de conducerea Ministerului Public, vizând mesajul publicat în 6 martie, pe contul de Facebook al domnului Traian Băsescu, fost președinte al României, în legătură cu măsurile procesuale dispuse de procurori în dosarul "Nana", conducerea CSM, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea 317/ 2004, a sesizat Inspecția Judiciară cu efectuarea verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmațiile publice menționate și dezbaterea mediatică a acestora, a fost adusă atingere independenței și imparțialității procurorilor implicați în instrumentarea dosarului", a arătat CSM într-un comunicat transmis la acea dată.

Anterior, conducerea Ministerului Public a solicitat CSM să îţi îndeplinească obligaţia legală de a apăra magistrații împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

×