x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspectorii şcolari nu respectă legea

Inspectorii şcolari nu respectă legea

de Alina Gavrila    |    15 Feb 2008   •   00:00
Inspectorii şcolari nu respectă legea

CÅND VÅ PUBLICAŢI DECLARAŢIILE DE AVERE?
Începând cu luna noiembrie 2007, inspectorii şcolari, directorii şi funcţionarii publici din sistemul de învăţământ sunt obligaţi, prin lege, să-şi declare averile pe site-urile inspectoratelor şcolare sau la avizierul propriu al instituţiei.



CÅND VÅ PUBLICAŢI DECLARAŢIILE DE AVERE?
Începând cu luna noiembrie 2007, inspectorii şcolari, directorii şi funcţionarii publici din sistemul de învăţământ sunt obligaţi, prin lege, să-şi declare averile pe site-urile inspectoratelor şcolare sau la avizierul propriu al instituţiei.


În conformitate cu art. 30 şi 39 din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi cu nota MECT nr. 24AG/14.01.2008, următoarele categorii de persoane au obligaţia declarării averii şi a intereselor: inspectorul şcolar general, inspectorii şcolari generali adjuncţi, directorul Casei Corpului Didactic, inspectorii şcolari, directorii, directorii adjuncţi, persoanele ce ocupă funcţii nedidactice de conducere, precum şi funcţionării publici din sistemul de învăţământ.


DECLARAŢII LIPSÅ. Mai bine de jumătate dintre site-urile inspectoratelor şcolare din întreaga ţară nu au o secţiune pentru declaraţiile de avere. Argeş, Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Covasna, Galaţi, Hunedoara, Prahova, Teleorman, Vrancea sunt doar câteva dintre cele 18 inspectorate care nu au binevoit să-şi declare câştigurile şi bunurile pe internet. Însă chiar şi atunci când declaraţiile sunt făcute publice, modul în care sunt completate lasă de dorit. În cele mai multe cazuri formularele sunt completate în 2005, 200, rar 2007, iar pe unele site-uri secţiunile sunt în curs de actualizare sau în construcţie, chiar dacă legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate spune că declaraţiile de avere şi de interese se păstrează pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, cel puţin cinci ani de la publicare, după care se arhivează.


NEREGULI. Spre exemplu, conducerea ISJ Arad are postată pe pagina de internet o declaraţie într-un formular ciudat, care nu seamănă cu cel standard, pe care îl prevede legea. Pe site-ul ISJ Vâlcea, curioşii pot găsi declaraţiile de avere ale inspectorilor, însă vor avea o surpriză atunci când vor vrea să le citească. Nu se vede nimic! Şi pe pagina de internet a inspectoratului dâmboviţean am găsit o secţiune pentru declaraţiile de avere, însă în fişierul respectiv nu e nici urmă de declaraţie. Nici pe site-uri-le inspectoratelor din Bihor, Constanţa, Olt, Timiş nu am găsit declaraţiile mult căutate. Aici paginile sunt în curs de actualizare, aşa că nu ne rămâne decât să le accesăm cu altă ocazie.


BUCUREŞTI. Nici averea şefului Inspectoratului Şcolar Bucureşti (ISMB), Stelian Fedorca, nu poate fi aflată de pe internet. Când am accesat site-ul ISMB am găsit secţiunea "declaraţii de avere". În această pagină am putut vedea regulamentul privind depunerea declaraţiilor de avere, comunicatul prin care inspectoratele şcolare sunt înştiinţate în legătură cu obligativitatea depunerii declaraţiilor de avere, chiar şi Legea 144/2007, însă fişierul în care ar trebui să se găsească formularele completate este gol.  Nimic... Nici urmă de declaraţie de avere. "Ştiu că nu sunt afişate, dar în maxim o zi, două vor fi postate. În prezent se lucrează la scanare, sunt foarte multe declaraţii, de aceea merge mai greu", ne-a declarat Stelian Fedorca, inspectorul şcolar general al Capitalei.

×
Subiecte în articol: observator avere declaratiile