x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Intalnirea cu aliatul fidel

Intalnirea cu aliatul fidel

22 Iul 2004   •   00:00

Momentul de varf al vizitei delegatiei guvernamentale romane in SUA l-a reprezentat, firesc, primirea la Casa Alba, de catre presedintele George Bush, a premierului Adrian Nastase.

DAN CONSTANTIN - Washington

Convorbirile, desfasurate in Biroul Oval, au fost programate sa dureze o jumatate de ora (14:25-14:55), la Bucuresti - 21:25-21:55. Conferinta de presa, transmisa in direct de trei televiziuni - CNN, Fox si C-SPAN - a avut loc tot in celebrul birou prezidential, constituind o premiera pentru un reprezentant al Romaniei. Este o onoare care vine sa sublinieze locul de partener strategic pe care l-a dobandit tara noastra in relatia cu SUA.

APRECIERE. Saltul facut de acum trei ani, de la prima intalnire Bush-Nastase la Casa Alba, este urias. Atunci, premierul roman reusea sa smulga intrevederea dupa o intalnire ajunsa legenda a Danei Nastase cu presedintele Bush. Acum, Casa Alba a difuzat un comunicat, cu doua zile inainte, care anunta momentul primirii premierului Nastase, aratandu-se rolul de aliat al Romaniei in NATO si de "participant la efortul international de a ajuta poporul Irakului".

George W. Bush se afla in campanie electorala si in cursa pentru un nou mandat, pedaleaza pe lupta antiterorista si pe justetea interventiei in Irak. Relatia cu alte tari si personalitati politice se judeca pragmatic de catre Casa Alba, in functie de pozitia adoptata fata de aceste doua subiecte majore. De aceea, participarea Romaniei cu trupe in campania din Irak si Afganistan este mediatizata intens, discutiile invartindu-se in jurul acestui subiect crucial in strategia actualului presedinte american.

Bush cere americanilor sa fie "cetateni, nu spectatori; cetateni, nu subiecti; cetateni responsabili care sa edifice comunitati cu simtul datoriei publice si o natiune cu tarie de caracter". Or, Romania, prin politica ei, este un sprijinitor fara conditii al filozofiei acestei "responsabilitati", unul dintre noii aliati care nu pun la indoiala justetea interventiei in Irak. Comentatorii de aici subliniaza ca Romania este una dintre putinele tari unde nu exista voci care sa critice politica administratiei Bush si care ofera sprijin SUA, fara sa ceara ceva in schimb, lucru rar in lumea de astazi.

PRESA AMERICANA. Vizita la Washington si intrarea pe usa din fata a premierului roman la toate institutiile-cheie ale administratiei SUA a fost bine comentata la televiziunile americane de cativa ziaristi celebri. Invitat de Charlie Rose in show-ul politic de la WETA, Nastase a parat toate capcanele interviului, lucru rar intalnit in emisiunea respectiva.

De la ora 17:00 (miezul noptii la Bucuresti), cand aceasta corespondenta se afla sub tipar, premierul era intervievat de Wolf Blitzer, in direct la CNN si CNN International (Londra).

Pe larg despre momentele vizitei de la Casa Alba, Pentagon, FMI, in editia de maine a ziarului.

SPRE MOSCOVA

Surse guvernamentale anunta ca saptamana viitoare Adrian Nastase va face o vizita la Moscova, unde va fi primit de Vladimir Putin, la Kremlin. Premierul roman reuseste astfel ca intr-un interval scurt sa aiba convorbiri la nivel inalt in doua capitale-cheie pentru orientarea intereselor strategice ale Bucurestiului.
×
Subiecte în articol: observator