x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interese dubioase pun in mare pericol Parcul Cetatii din Sibiu

Interese dubioase pun in mare pericol Parcul Cetatii din Sibiu

de Dan Tomozei    |    07 Noi 2006   •   00:00
Interese dubioase pun in mare pericol Parcul Cetatii din Sibiu

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, neaga intentia de a face din Parcul Cetatii o parcare, in conditiile in care a transformat ilegal zona in santier. Proiectul a fost respins pana si de Ministerul Culturii, institutie care a aprobat aproape toate cererile edilului-sef al Sibiului. Spatiile verzi din Capitala Culturala a Europei sunt sfartecate de Primarie.

Desi autoritatile locale de control au sesizat ilegalitatile produse de administratia sibiana in demersul de a construi o parcare in perimetrul Parcului Cetatii, amplasat in Bulevardul Coposu, Primaria Sibiu continua sa nege intentiile si existenta santierului deschis in zona. Mai mult, pana si Ministerul Culturii si Cultelor a respins proiectul prezentat spre aprobare, care viza tocmai realizarea parcarii.

Lipsind de la ora de documentare, Primaria Sibiu a contestat adevarurile scrise in articolul "Parcare in mijlocul Parcului Cetatii", din data de 23 octombrie 2006, prezenta unui santier, a tonelor de balast amplasate pe spatiul verde. Mai mult, prin intermediul Serviciului de Relatii cu Presa, Sergiu Olteanu, purtator de cuvant al Primariei Sibiu, sustine: "Primaria Sibiu nu va demara nici o lucrare la acest obiectiv pana in momentul in care nu vor fi obtinute toate avizele necesare pentru reamenajarea Parcului Cetatii"… Minciuna are picioare scurte. Inspectorul de Politie Radu Parean, din cadrul IJP Sibiu, ne-a declarat ca, la sesizarea inspectorilor din cadrul Inspectoratului pentru Cultura, Culte si Patrimoniu al judetului Sibiu, s-a deplasat in Parcul Cetatii. "Am constatat deschiderea santierului si am procedat la legitimarea celor care se aflau in santier si a societatii antreprenor (n.a. - Roti Trans SRL Sibiu). Faptul ca a fost deschis santier pentru amenajarea parcarii fiind consemnat, urmeaza ca in perioada urmatoare, la cererea inspectorilor de la Cultura, sa deschidem un dosar de cercetare penala", a declarat inspectorul Radu Parean.

MINISTERUL CULTURII A RESPINS PROIECTUL. Proiectul de amenajarea a unei parcari in cadrul Parcului Cetatii din Sibiu a fost respins de doua ori de reprezentantii Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice, pentru ca acest lucru sa fie reconfirmat si de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice - Sectiunea Urbanism din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor din Romania. Principalele reprosuri au fost legate de faptul ca pentru o astfel de interventie trebuia intocmit un studiu de impact, un studiu de circulatie si un PUZ, conform Legii 350/2001. Toate acestea nu au fost realizate si nu au fost prezentate nici specialistilor. Studiul de fezabilitate trebuia sa cuprinda o evaluare a impactului asupra mediului conform Legii protectiei mediului si Hot. 918/2002. Acest proiect, faza PUD+SF, incalca Regulamentul Local de Urbanism, prevederile PUG-ului, conform Legii 350/2001, cat si Ordonanta de Urgenta nr. 195/2005 privind protectia mediului.

MII SE SUSTINATORI AI SPATIILOR VERZI. Intentia Primariei Sibiu de a amenaja o parcare in Parcul Cetatii este contestata de mii de sibieni, dar si de sustinatori ai mediului inconjurator din intreaga lume. La adresa www.petitiiontime.com in cateva zile au semnat peste 2.500 de oameni, toti sustinand un singur lucru: pastrarea spatiilor verzi. Initiativa organizatiilor neguvernamentale din Sibiu si din tara de a se lua la tranta cu administratia sibiana, cel putin pana in prezent, are succes. Santierul a fost blocat.

PRIMARIA NEAGA EVIDENTA. Primaria Sibiu, in documentatiile aflate la dispozitia antreprenorului, SC Roti Trans SRL Sibiu, doreste introducerea in Parcul Cetatii a retelelor de apa-canal, electrice, gaz, dar si a lucrarilor privind structura rutiera. Astfel, spatiul verde va fi acoperit cu straturi de: 20 cm balast, 15 cm piatra sparta, 5 cm nisip pilonat, 9 cm calupuri piatra. Pentru alei vor fi folositi 15 cm balast, 10 cm macadam, 5 cm nisip pilonat, 9 cm calupuri piatra.

Cu toate acestea, avand numai aprobarea Consiliului Local Sibiu, Primaria Sibiu, in absenta avizelor, a organizat o licitatie pentru realizarea lucrarilor de amenajare a parcarii. Firma castigatoare fiind Roti Trans.

Parcul din Bulevardul Corneliu Coposu este in prezent singurul parc public din zona viitoarei Capitale Culturale Europene neafectat de interventia excavatoarelor si a proiectelor care aduc in viata localnicilor "civilizatia". Aici s-au desfasurat cu succes Targul Olarilor, Festivalul Medieval si alte manifestari de interes local.

CAMPANIE La campania initiata de Jurnalul National poate participa orice persoana afectata de lipsa spatiilor verzi si de defrisarile masive. Cei care detin informatii pe aceasta tema ne pot contacta la urmatoarea adresa de mail: salvatispatiileverzi@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde! sibiu cetăţii parcul cetatii