Numărul tinerilor care se droghează crește alarmant, în timp ce în rândul narcomanilor au ajuns chiar și copii de școală primară. Consumatori de marijuana, hașiș sau etnobotanice, unii își iau dozele la colț de bloc sau pe stradă. Mai multe farmaciste din Pitești ne-au povestit că pe turele de seară le este teamă când pleacă spre case pentru că nu de puține ori i-au găsit afară pe cei cărora le-au vândut seringi.
Loredana S. are 32 de ani și lucrează la o farmacie din centrul Piteștiului. Tânăra povestește speriată despre consumatorii de narcotice care vin să își cumpere seringi și de teama pe care o are să îi refuze. Îi recunoaște după privire, spune ea. Cer mereu seringi mici, iar dacă nu au, le vor pe cele folosite la injectarea dozelor de insulină. „Este un grup de tineri. Vin, cumpără seringi, ies și și le injectează la colț. Ma îngrozește ce se întâmplă. Dacă ați şti ce comportament au când vin în farmacie și nu le dai ce vor! Îmi este teamă de ei. Ne-au și amenințat. În plus, în zonă mai sunt și aurolaci care au cuțite. Dacă ies din tura de seară, nu plec niciodată singură. Vine soțul să mă ia”, ne-a povestit farmacista. Deși Poliția Argeș susține că nu există plângeri înregistrate pe această temă, situația a ajuns și la urechile celor de la Asociația Română Antidrog, filiala Argeș. „Am auzit și eu că sunt tineri care se droghează chiar în centrul orașului. Cumplit este că vârstele lor sunt din ce în ce mai mici. Este înregistrat chiar și un copil în vârstă de nouă ani care a consumat narcotice”, a spus Dorin Popa, președintele asociației județene.
Nu există centru de dezintoxicare în România
Asociația Română Antidrog, filiala Argeș a făcut o statistică a cazurilor înregistrare de ei, dar este vorba de cei care vin să ceară ajutor, care recunosc faptul că sunt consumatori. În 2017 au fost 30 de persoane consumatoare de marijuana, hașiș sau etnobotanice, cu vârste cuprinse între 14 ani și 28 de ani. De la începutul lui 2018 au fost înregistrate douăsprezece persoane cu etnobotanice și hașiș, cel mai tânăr având 15 ani, iar cel mai mare, 18 ani. Numărul lor este în realitate mult mai mare, pentru că puțini recunosc faptul că sunt dependenți. Mulți provin din familii bune. De curând, un cuplu de profesori a venit să le ceară ajutorul celor de la Asociație să își salveze fiica de droguri. „Nu există nicăieri în țară un centru de dezintoxicare. Toți sunt duși la spitale de psihiatrie. În Argeș, merg la Vedea, de exemplu. Și grav este că nu vrea nimeni să investească în asta. Pentru noi ușile sunt închise, deși dependenții există. Ce facem cu ei? (...) În Pitești, un dependent de droguri a murit în stradă acolo unde l-au lăsat niște indivizi când i s-a făcut rău. Noi facem prevenire, facem consiliere în școli, îi îndrumăm pe cei care ne cer ajutorul, dar mai multă putere nu avem”, a spus Liliana Bran, vicepreședintele Asociației Române Antidrog, filiala Argeș.
Ați văzut crima de la Brașov. Bărbatul acela consumase marijuana, substanța dă halucinații. Chiar e nevoie de nenorociri să facem ceva? Liliana Bran, Asociația Română Antidrog, filiala Argeș
9 ani este vârsta celui mai tânăr consumator de droguri înregistrat în Argeș.