x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investiţie de aproximativ aproximativ 250 milioane de euro pentru întărirea reţelei electrice

Investiţie de aproximativ aproximativ 250 milioane de euro pentru întărirea reţelei electrice

14 Iun 2021   •   21:30
Investiţie de aproximativ aproximativ 250 milioane de euro pentru întărirea reţelei electrice

Până în 2023, România va avea o reţea electrică de înaltă tensiune, mult mai sigură decât cele de acum. Reţeaua va interconecta România la sistemul electric european.

Liniile electrice aeriene vor avea o capacitate de 400 KV, adică aproape dublu faţă de cât au reţele actuale, şi se vor întinde pe aproximativ 1.800 de kilometri.

„Ne ajută ca să poată să preia toate producţiile noi care vor apărea în zona producţie fotovoltaică, eoliană şi, de asemenea, să putem evacua, în condiţii de siguranţă, toată energia din Dobrogea să o ducem în zona deficitară de energie, zona de nord-vest”, a declarat Cătălin Niţu, director general Transelectrica.

O parte importantă a acestei reţele este linia Porţile de Fier- Reşiţa, care va deservi 11 unităţi administrativ – teritoriale din Mehedinţi şi Caraş-Severin. Lucrările ar trebui finalizate până în vara lui 2022, însă constructorii au întâmpinat diverse probleme, spune Dorinel Vladu, managerul de proiect.

„Chiar săptămâna trecută a fost comandament pentru a stabili exact lucrările din staţia Porţile de Fier pentru că aici chiar avem o provocare având în vedere relieful din această zonă, avem drumul european, avem calea ferată, cale ferată care este electrificată”, a declarat Dorinel Vladu, manager de proiect

Până în 2030, România are ca obiectiv interconectarea a 15% din reţeaua electrică la sistemul european. Asta înseamnă să producem mai multă energie regenerabilă. Noua reţea de înaltă tensiune va avea capacitatea să transporte către export o cantitate mai mare de energie, spune Virgil Popescu, ministrul Energiei. Pentru consumatorii din România, mai multă energie nu se traduce neapărat şi în preţuri mai mici.

„Având energie mai multă în piaţă, oferta mai mare decât cererea, evident că va fi o legătură indirectă pe preţ, va fi presiune şi pe preţ. Dar, ca să putem avea asta, trebuie să putem energie mai multă, să putem produce mai mult, trebuie să şi putem să o dăm în sistem.”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

 

×