x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investitorii români pot intra pe pieţele externe de capital

Investitorii români pot intra pe pieţele externe de capital

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Ian 2009   •   00:00

Investitorii români pot tranzacţiona euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital, arată Agerpres. Decizia vine după ce Depozitarul Central (DC) a stabilit o conexiune directă a sistemului propriu de compensare-decontare şi registru (RoClear) cu instituţia similară din Luxemburg - Clearstream Banking Luxembourg.



"Aşteptările noastre, legate de acest nou serviciu, pus la dispoziţie de către Depozitarul Central, vizează o creştere a activităţii operaţiunilor transfrontaliere, concomitent cu încurajarea listării şi tranzacţionării eurobondurilor la Bursa de Valori Bucureşti", a declarat directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu. Aceasta a precizat că participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central, RoClear, vor putea folosi, pentru decontarea tranzacţiilor cu eurobonduri, aceeaşi legatură pe care o utilizează în momentul actual pentru decontarea tranzacţiilor încheiate la BVB, nefiind necesare investiţii suplimentare. "De asemenea, participanţii vor beneficia de o grilă de comisionare adecvată, negociată în numele lor cu Clearstream Banking Luxembourg de către Depozitarul Central", a spus Adriana Tănăsoiu.

Depozitarul Central a preluat în totalitate operaţiunile de compensare-decontare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi a devenit complet operaţional pe 10 aprilie 2007. Depozitarul Central este o societate pe acţiuni, având BVB ca acţionar majoritar. Societatea asigură suportul logistic pentru evidenţa, păstrarea şi transferul în siguranţă al instrumentelor financiare, inclusiv al celor rezultate din programul de privatizare în masă.

×
Subiecte în articol: romania