x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Iliescu, despre soţia sa, Nina: “Viaţa alături de mine nu a fost uşoara"

Ion Iliescu, despre soţia sa, Nina: “Viaţa alături de mine nu a fost uşoara"

01 Mar 2011   •   19:19
Ion Iliescu, despre soţia sa, Nina: “Viaţa alături de mine nu a fost uşoara"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

154307-20100610110020015.jpgTeleviziunea online Evo Tv.ro a realizat un interviu în exclusivitate cu fostul preşedinte Ion Iliescu despre tabuurile biografiile sale şi despre gândirea sa politică. Iata câteva dintre declaraţiile sale.

DESPRE FALIMENTUL COMUNISMULUI SI AL CAPITALISMULUI

"In 20 de ani am trait doua momente cruciale, prabusirea unui sistem in 1989 si semnele pentru cel de.al doilea. Un sociolog american spune ca aceasta criza de azi nu este o criza obisnuita, nici macar o criza obisnuita de sistem cum a fost in anii 30 , ci o criza de final de sistem, ar secolul 21 va produce intr.un fel sinteza lor. Intre Piata si Stat. Dar cine sa o faca? Europa este singura care are aceasta experienta. Datorita suedezilor, care venind la putere in anii 30, au stat 40 de ani la putere, au promovat conceptul de economie sociala de piata.  Spre deosebire de bolsevicii rusi ei nu au nationalizat nimic. Au respectat societatea."

DESPRE COPILARIA SA. MAMA SI TATAL
"Eu am avut o mama naturala care in urma plecarii tatalui, in 31 ramasese insarcinata cu al doilea copil. Si o mama adoptiva. O femeie maramuresanca darza. Am copilarit la bunici, fara parinti. Tatal la inchisoare. La cincisprezece ani am ramas orfan de tata. Iesit din inchisoare , scos din partid, familia toata a fost marcata. El fiind un militant remarcabil. La 44 de ani a incetat din viata in urma unui atac de cord."

DESPRE NICOLAE CEAUSESCU
Ceausescu a fost unul dintre cei care m-a promovat. Am lucrat pe linie de partid o vreme, apoi am fost ministrul tineretului, secretar al UTM, dupa aceea UTC si in februarie 1979 promovat secretar al CC, promovat de Ceausescu. Am stat cinci luni februarie-iunie. ... el a inceput sa se teama de propria lui actiune. S-a vazut la el, era caracteristic omului mai limitat din punct de vedere al pregatirii, al culturii proprii, a inceput sa-i suspecteze pe toti cei din jur. De unde ma propulsase el cu incredere in activitatea politica numai faptul ca am avut – eu imi spun deschis parerile – am simtit la el un interes deosebit pentru modelul Coreean si am avut o disputa cu el si cu Elena Ceausescu despre ce poate fi acest model. Nu poate fi un model nici pentru o tara asiatica cum este Coreea, dar pentru o tara europeana care a facut o asemenea deschidere, asemenea pasi, care si-a asumat niste principii sa te uiti cu interes la asemenea model pentru ca era modelul unui dictator absolut care reusise sa tina sub control o tara intreaga. Asta il interesa . Ceea ce este pagubos pentru o tara ca Romania. Urmarea a fost imediat activ ideologic de partid in care Ceausescu ma critica pentru intelectualism si m-a trimis la scoala vietii."

DESPRE SOTIA SA
"Dintr-un punct de vedere pentru mine a fost cumva mai usor pentru ca eram implicat intr-o activitate, contacte vii cu oamenii, aveam posibilitatea sa ma refulez.Ea trebuia sa suporte toate stand acasa si apoi sa perigrineze dupa mine, la Praga, la Timisoara cu deplasare saptamanala. Ea putea sa aiba destin profesional si o viata asezata, mai linistita. Ea de cand a terminat facultatea, ing. chimist, a lucrat intr-un laborator de coroziunea metalelor la Institutul de cercetari metalurgice, a fost fondatoarea acestui laborator. O viata intreaga a lucrat acolo pana a iesit la pensie. Datorita mie a fost nevoita sa faca deplasari saptamanale unde eu eram. La Iasi nu a mai rezistat si a intrerupt activitatea. A reluat-o cand am venit la Bucuresti. Ea a fost supusa la mai multe incercari fiind obligata sa treaca prin toate aceste apasari. Realmente pentru ea a fost un veritabil sacrificiu. Viata alaturi de mine nu a fost usoara."

DESPRE ROLUL DE SEF DE STAT
"Autoritatea nu acopera numai domeniul puterii. Fara sa ai putere poti sa ai autoritate. Lucrurile sunt mai nuantate. Seful statului trebuie sa fie un om cu autoritate morala si din acest punct de vedere, omul cel mai situat pe scara autoritatii morale, omul in care cetatea, societatea, oamenii, cetatenii sa aiba cea mai mare incredere."

DESPRE BOGATI SI EGALITATEA DE SANSE
"Oamenii bogati vor fi intotdeauna interesati de consolidarea bogatiei lor si a semenilor lor. Nu politica facuta de bogati ne intereseaza, ci politica facuta de exponentii societatii, exponentii societatii civile , exponentii cetatenilor care sa puna inainte de toate interesele statului, interesele cetateanului. Intr-o structura democrata cetateanul este suveranul la care trebuie sa se raporteze toti cei mandatati de cetateni, de societate, la inalte functii in stat."


SOCIALIST IN CAPITALISM SAU DEMOCRAT IN COMUNISM
"Frustrant este si una si alta. Intr-un sistem totalitar este mult mai greu sa te afirmi ca democrat si totusi multi au avut aceasta formula de viata in ciuda sistemului respectiv sa se comporte ca veritabili democrati. Si eu cred ca am fost asa ceva.Nu am avut ostilitati indiferent pe unde am fost , indiferent de statutul pe care l-am avut, ci din contra am simtit si simpatia si sustinerea oamenilor. Intr-o societate libera democratica nu este usor sa-ti promovezi gandurile, ideile, dar ai o posibilitate de miscare mai mare. Este mai greu sa traiesti in totalitarism si sa fii in formata ta democrat."

Inregistrarea video şi scripturile le gasiţi pe www.evotv.ro

×