x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isărescu: Sper ca băncile să nu se repeadă la tăierea dobânzilor la depozite, după reducerea dobânzii de politică monetară

Isărescu: Sper ca băncile să nu se repeadă la tăierea dobânzilor la depozite, după reducerea dobânzii de politică monetară

de Agerpres    |    08 Ian 2014   •   19:41
Isărescu: Sper ca băncile să nu se repeadă la tăierea dobânzilor la depozite, după reducerea dobânzii de politică monetară

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, şi-a exprimat speranţa, miercuri, că decizia conducerii BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară nu va determina băncile comerciale să diminueze dobânzile la depozitele în lei.

"Sper că reducerea dobânzii de politică monetară nu va determina băncile comerciale să apese pedala în sensul reducerii dobânzilor la depozitele în lei", a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că şi în trecut a transmis băncilor mesaje "să nu se repeadă" să reducă rapid ratele de dobândă la economisirile în lei, însă acestea nu le-au ascultat.

"Nu pot să spun că ne-au ascultat. A fost un mesaj, mai degrabă. Le-am spus să-şi păstreze surse cât mai stabile, în condiţiile în care am anunţat că stimulăm creditarea în moneda naţională", a explicat Isărescu.

El a ţinut să precizeze că băncile au redus dobânzile la depozite în special pentru termene scurte, însă ratele pentru economiile pe termen mai lung au rămas mai atractive comparativ cu situaţia existentă pe piaţa mondială, unde se plătesc dobânzi de 0,5% pe an.

Mugur Isărescu a apreciat că băncile "categoric" fac eforturi şi a subliniat că speră ca ieşirile sale publice să nu fie interpretate drept nemulţumire, însă procesul de recuperare a încrederii este unul dificil.

"Dacă ne uitam la nivelul din prezent la ratele dobânzilor la creditele acordate, comparativ cu luna mai, sunt câteva procente bune. Adunând toate tendinţele, cred că băncile vor găsi calea cea dreaptă, să se apropie mai mult de clienţi, să şi cultive, să extindă gama de instrumente de creditare şi să-şi plătească datoriile", a adăugat guvernatorul BNR.

BNR a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, începând cu data de 9 ianuarie 2014.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu dobanzi depozite