x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Istanbul, nu eşti singur. We are çapuling too!". Zeci de bucureşteni, solidari cu protestatarii din Turcia

"Istanbul, nu eşti singur. We are çapuling too!". Zeci de bucureşteni, solidari cu protestatarii din Turcia

06 Iun 2013   •   16:03
"Istanbul, nu eşti singur. We are çapuling too!". Zeci de bucureşteni, solidari cu protestatarii din Turcia

Câteva zeci de persoane s-au adunat azi în faţa Ambasadei Turciei din Capitală, pentru a-şi exprima solidaritatea cu protestatarii din Turcia, afişând mesaje precum "Nu cedaţi" şi "We are çapuling too", cu referire la sloganul manifestanţilor turci.

Oamenii care au dorit să participe la această acţiune, organizată de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa Ambasadei Turciei de la Bucureşti, unde au rămas timp de peste o oră, între gardurile puse de jandarmi şi sub paza acestora.

"E un protest cuminte, ca la Bucureşti. Dar e normal să fie cuminte, întrucât e o acţiune prin care ne exprimăm solidaritatea faţă de protestatarii turci, care fac un lucru minunat. În Bucureşti există foarte multe situaţii similare cu Parcul Gezi. Vrem să transmitem şi românilor mesajul să se lupte pentru drepturile lor", a spus Doina Vela, reprezentantă a societăţii civile.

Alături de alţi manifestanţi, ea afişa, pe o pânză, mesajul "We are capuling too", cu referire la sloganul protestatarilor turci, inspirat de faptul că premierul Recep Tayyip Erdogan i-a numit bandiţi - çapulcu, în turcă. Cuvâtul a fost preluat de protestatari în sloganul "Everyday I'm çapuling", dar şi de cei care îi sprijină, printre care lingvistul american Noam Chomsky, care spune într-o înregistrare video de solidarizare "I am also a çapulcu".

Pe pancartele celor de la Bucureşti s-au regăsit mesaje în română, engleză şi turcă, precum "Heryer Taksim. Heryer Direnis" (Taksim peste tot, rezistenţă peste tot), "Your freedom is our freedom. Your will is our will. Your park is our park", "Governments change. Citizens remain", "Istanbul, nu eşti singur", "Voi sunteţi puterea" şi "Nu cedaţi". Pe o hartă a lumii, reprodusă cu markerul pe un cearşaf, în dreptul Turciei era desenată o inimă, în timp ce textul explicativ spunea: "If the world be one state, Istanbul be the capital". Alături de acestea, oamenii au fluturat şi steguleţe cu drapelul turc.

La protest au participat şi câţiva reprezentanţi ai comunităţii turce de la Bucureşti, care au scandat şi cântat în limba lor, dar au strigat şi în română "Solidaritate" şi "Jos dictatura", alături de ceilalţi participanţi la manifestaţie.

"Suntem foarte îngrijoraţi pentru ceea ce se întâmplă. Nu este acceptabil", a spus Alp Bignol, un tânăr turc aflat de patru ani la Bucureşti. Tânărul şi-a exprimat regretul că nu poate merge în Turcia la proteste şi adăugând că tot ce poate face este să urmărească ce se întâmplă şi să sprijine mişcarea prin reţelele de socializare.

La finalul manifestaţiei de la Bucureşti, preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a citit din scrisoarea adresată ambasadorului Turciei, Ömür Şölendil.

"Consultarea publică nu se face cu jandarmi, violenţă şi gaze lacrimogene. Declaraţiile autorităţilor din Turcia cu privire la manipularea cetăţenilor aflaţi acum în stradă este, în opinia celor prezenţi azi în faţa Ambasadei Turciei, un act de jignire la adresa protestatarilor (...). Noi, persoanele aflate azi în faţa Ambasadei Turciei, ne manifestăm admiraţia şi solidaritatea pentru cetăţenii Turciei care zilele acestea îşi apără dreptul de a se exprima liber cu privire la drepturile lor", se arată în scrisoare, potrivit Mediafax.

Violenţele din Turcia s-au soldat până în prezent cu trei morţi şi peste 2.000 de răniţi.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

×
Subiecte în articol: proteste turcia istanbul