Primăria Capitalei a cumpărat terenul pe care se află Parcul Bordei de la Banca Marmorosch Blank&Co. SA incă din 1932 cu 16 milioane de lei, declarăndu-l utilitate publică. In aceste condiţii, schimbul de terenuri dintre Costică Constanda şi municipalitate nu putea avea loc. In 2003, consilierii municipali l-au declarat utilitate privată pentru a-l ajuta pe Constanda să pună măna pe cel mai scump teren din Bucureşti.
Primăria Capitalei a cumpărat in urmă cu 74 de ani terenul pe care se află acum Parcul Bordei de la Banca Marmorosch cu 16 milioane de lei, declarăndu-l utilitate publică, adică in folosul bucureştenilor. Suma reprezenta la vremea respectivă 110.000 de dolari, iar pentru a face o comparaţie, cu căteva sute de dolari putea fi achiziţionată o maşină de lux. Suprafaţa achiziţionată in 1932 de autorităţi a fost de 130.000 de metri pătraţi, fiind luată in calcul şi protejarea Lacului Bordei. Astfel, schimbul de terenuri dintre Primăria Capitalei şi omul de afaceri Costică Constanda nu putea avea loc, zona verde fiind declarată un bun public. Numai că şi de data asta interesele private au contat mai mult decăt cele ale cetăţenilor, iar printr-o Hotorăre a Consiliului General de la 5.09.2003, Parcul Bordei a fost trecut la capitolul proprietate privată a municipalităţii. Modificarea a fost făcută in perioada in care la şefia Capitalei era actualul preşedinte Traian Băsescu, care, culmea, declarase sus şi tare că "atăt timp căt el va fi primar general, Parcul Bordei va rămăne parc". Insă promisiunile au fost repede uitate, pentru că imediat Parcul Bordei a devenit proprietatea privată şi dat lui Constanda. Interesant este că nici o autoritate n-a vrut să accepte că zona verde a fost parc.
ARANJAMENTE. Imediat după ce jocurile au fost făcute, adică din 2003, parcul nu mai era parc, ci zonă verde, şi nu mai era proprietate publică a statului, ci una privată. In hărţile vechi ale oraşului, Bordei era trecut drept parc sau grădină, un exemplu fiind planul Municipiului Bucureşti din 1943. In hărţile şi mai vechi, zona era denumită drept Grădina Bordei, parcul cu acelaşi nume fiind inaugurat in 1938 de Regele Carol al II-lea. Nimic insă n-a contat. Recent, o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti a dat căştig de cauză lui Costică Constanda, dăndu-i posibilitatea de a distruge zona verde, aceasta urmănd a fi transformată intr-un cartier de vile de lux. Mai mult, primăria trebuie să-l despăgubească cu 17 milioane de euro.
ISTORIC. Litigiul dintre Primăria Capitalei şi omul de afaceri Costică Constanda se judecă de mai bine de trei ani. Zona este protejată de legea monumentelor istorice, precum şi prin faptul că, in PUG, terenul este incadrat ca zonă V4 - adică zonă verde destinată exclusiv pentru agrement. De asemenea, o dispoziţie a primarului general Adriean Videanu interzice transformarea zonele V1A (parcuri şi grădini publice) prin documentaţii de urbanism (PUZ-uri) in zone edificabile (destinate construcţiilor).
Costică Constanda este proprietarul a 3,3 hectare de teren de pe malul Lacului Floreasca, suprafaţă obţinută in 2004, printr-un schimb de terenuri intre el şi municipalitate. El a văndut deja o parcelă de teren in suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi unor ucraineni, situată pe latura din Strada Turgheniev, la jumătatea drumului dintre reşedinţa lui Traian Băsescu şi Strada Eliade.
Jocuri şi pe vremea lui Carol al II-lea
In 1931, Banca Marmorosch-Blank trecea prin momente grele. Proprietarul băncii Aristide Blank, finanţator puternic al Regelui Carol al II-lea, incerca să echilibreze starea instituţiei prin noi ajutoare din partea Băncii Naţionale. In aşteptarea subvenţiilor şi a bonurilor de tezaur in favoarea băncii, administratorii hotărăsc să văndă din active. Intre acestea, terenul din zona Bordei intra şi in planurile de amenajare a Bucureştilor. La iniţiativa lui Carol, Herăstrău devenise un obiectiv edilitar prioritar al primăriei. Nevoia băncii de a scoate bani căt mai mulţi din terenul Bordei vine in intămpinarea dorinţei lui Carol al II-lea de a vedea Parcul Herăstrău terminat. Primarul Dem I. Dobrescu se conformează şi cumpără terenul Bordei cu o sumă exorbitantă, cu mult peste valoarea lui de piaţă. Guvernatorul BNR, Manoilescu, nu acceptă şantajul lui Aristide Blank şi-l refuză pe Rege cu solicitarea de ajutorare a băncii fragile. Banca va da faliment, iar Manoilescu işi pierde postul. Din acest joc, primăria a rămas cu terenul care va fi inclus in schema de amenajare a zonei de nord a Capitalei.
- Dan Constantin
Ordonanţă pentru expropriere
Senatorul democrat Marius Marinescu a cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu, intr-o declaraţie politică, "să pună capăt jafului imobiliar in zonele verzi" prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă, in cursul acestei săptămăni, care să prevadă interzicerea autorizării de construire in parcuri. El i-a mai solicitat primului ministru să il exproprieze pe Costică Costanda de terenul din Parcul Bordei, printr-o hotărăre de Guvern, "deoarece grădinile publice intră in categoria amenajărilor de utilitate publică". Senatorul democrat a susţinut că lui Costanda, "celebru prin jongleriile sale imobiliare sprijinite de autorităţi", ar trebui să i se ofere despăgubiri cu acţiuni la Fondul Proprietatea. Reprezentantul PD a mai solicitat Parchetului General şi CSM să se autosesizeze şi să "facă lumină in acest caz de cărdăşie dintre administraţia locală, justiţie şi Costică Costanda". De asemenea, şi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, consideră un atentat grav la interesele bucureştenilor decizia privind autorizarea unor lucrări de construcţie in Parcul Bordei.
Â