Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva ar putea să exploateze 17 milioane de metri cubi de lemn fără să încalce legea, însă pune pe piaţă 9,5 milioane metri cubi, a declarat, joi, Istrate Şteţco, secretar de stat Ministerul Apelor şi Pădurilor, la dezbaterea "Concurenţa în economia forestieră din România" organizată de Export Club.
"Rezultatele inventarului fondului forestier naţional nu au fost validate. Cred că, după al doilea ciclu, anul următor, când o să valideze aceste rezultate, o să vedem în ce situaţie ne aflăm. (...) Vă dau în premieră o informaţie: Romsilva astăzi ar putea să exploateze 17 milioane de metri cubi fără să încalce legea, o parte fiind inaccesibilă, posibil 3-4 milioane metri cubi, şi ei pun pe piaţă 9,5 milioane metri cubi. Anual s-au acumulat cantităţi care nu au fost puse pe piaţă, iar populaţia se bate pe o resursă limitată. Tocmai de aceea trebuie scoasă la lumină resursa de masă lemnoasă, dar în condiţii corecte", a spus Istrate Şteţco.
Acesta a precizat că există 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc, iar dacă se estimează un consum de 4 metri cubi per gospodărie se ajunge la 14 milioane de metri cubi, cu toate că din statistici rezultă că se taie 17 milioane de metri cubi. Potrivit sursei citate, în momentul de faţă a apărut un conflict în condiţiile în care este nevoie de lemn pentru industria mobilei, dar şi pentru încălzirea populaţiei.
"Criza lemnului de foc a plecat de la faptul că toată resursa a fost dată operatorilor economici, într-o primă fază 100% prin Hotărârea de Guvern din 2015 , iar în 2016, circa 85% din resursă era pusă la dispoziţia operatorilor economici să o cumpere pe picior. Plecând de aici au crescut şi preţurile. A venit şi Radarul Pădurii care a redus volumul tăierilor ilegale, clar o resursă importantă până în anii 2014 - 2015, estimată undeva la 8,8 milioane de metri cubi. O resursă care intra în special în încălzirea populaţiei şi o parte şi în industrie. Toate acestea au generat criza", a explicat Istrate Şteţco.
Soluţia găsită a fost de a obliga Romsilva de a pune în primă fază la dispoziţia populaţiei masa lemnoasă exploatată, iar ulterior agenţilor economici.
"Este posibil să nu găsim soluţii în toamna aceasta întrucât resursa a fost valorificată în toamna anului trecut, că aşa este procedura: resursa se valorifică cu un an înainte pentru anul de producţie următor", a adăugat oficialul de minister.
Nu în ultimul rând, secretarul de stat a precizat că speră ca luna aceasta să fie terminată Strategia Forestieră Naţională care va fi valabilă în perioada 2018 - 2028.