x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator James Hansen, director NASA - "Şefii din industria combustibililor fosili ar trebui judecaţi pentru crime împotriva umanităţii şi a naturii"

James Hansen, director NASA - "Şefii din industria combustibililor fosili ar trebui judecaţi pentru crime împotriva umanităţii şi a naturii"

24 Iun 2008   •   00:00

13:07 "Interese speciale au blocat tranziţia spre sursele de energie regenerabilă. În loc să se concentreze asupra surselor regenerabile de energie, companiile din industria combustibililor fosili au ales să împrăştie zvonuri care să discrediteze teoria încălzirii globale, la fel cum marii producători de tutun au încercat să discrediteze legatura dintre fumat şi cancer"



"Interese speciale au blocat tranziţia spre sursele de energie regenerabilă. În loc să se concentreze asupra surselor regenerabile de energie, companiile din industria combustibililor fosili au ales să împrăştie zvonuri care să discrediteze teoria încălzirii globale, la fel cum marii producători de tutun au încercat să discrediteze legatura dintre fumat şi cancer", susţine specialistul în problemele climatice, James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru studii spaţiale al NASA..

"Şefii acestor companii ştiu ce fac şi sînt conştienţi de consecinţele pe termen lung dacă modul actual în care îşi conduc afacerile nu se schimbă". În opinia mea, aceşti directori ar trebui judecaţi pentru crime împotriva umanitîţii şi a naturii".

Hansen a afirmat, în faţa Congresului, că lumea a depăşit cu mult limita superioră a concentrării de gaze cu efect de seră din atmosferă şi trebuie să revină la nivelul din 1988. În opinia sa, Pămîntul mai poate rezista în acest ritm doar cîteva decenii, dupa care vor apărea procese de extincţie în masa, colapsul ecosistemului şi creşterea dramatică a nivelului oceanelor.
"Sîntem prăjiţi, dacă nu ne îndreptăm pe o direcţie total diferită. Aceasta este ultima şansă".

Pentru reducerea emisiilor, Hansen propune ca termocentralele bazate pe cărbuni care nu dispun de sisteme de captare a emisiilor de dioxid de carbon ar trebui interzise în Statele Unite pînă în2025 ş în restul lumii pînă in 2030.

×
Subiecte în articol: verde!