x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jilava vrea libertate

Jilava vrea libertate

de Cristian Stefanescu    |    Anca Scarlat    |    10 Dec 2006   •   00:00
Jilava vrea libertate

Deputatul independent Nati Meir a reusit sa starneasca revolta detinu-tilor. Proiectul de lege avansat de el i-a ridicat la lupta.

Revoltatii de dupa gratii
JILAVA - Detinutii isi cer drepturile. Vor libertate si conditii demne de intrarea in Uniunea Europeana
Deputatul independent Nati Meir a reusit sa starneasca revolta detinutilor. Proiectul de lege avansat de el i-a ridicat la lupta.

Cani de tabla izbite de gratii, urlete si fluieraturi. Prin ceata densa din fata puscariei, dupa lasarea intunericului se auzeau strigatele celor inchisi la Jilava: "Libertate!". Detinutii si-au incendiat lucrurile personale si au intrat in greva foamei. Incidentul nu a fost singular.

DECLARATII. Revoltele au izbucnit la Jilava, Codlea, Bacau, Bistrita, Craiova, Drobeta Turnu-Severin, Ploiesti si Slobozia. Adjunctul sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, a declarat in cadrul conferintei de presa sustinute aseara ca majoritatea protestelor din inchisori au izbucnit de la proiectul de gratiere initiat de deputatul Nati Meir. In urma mediatizarii acestui incident, protestul de la Jilava a luat amploare. Sorin Dumitrascu a precizat ca protestele se vor stinge dupa discutiile cu detinutii.

MEIR ACUZA. In opinia lui, Jilava ofera conditii inumane detinutilor. "Acest loc nu ar trebui sa existe pe harta", a punctat Meir, acuzand ministrul Justitiei de tensionare a atmosferei din penitenciare. Ministrul a apreciat recent ca o treime din sentintele judecatoresti sunt gresite. Nati Meir, membru al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, a declarat pentru Antena 3 ca singura institutie care le poate face dreptate detinutilor este Parlamentul.

DE DRAGUL INTEGRARII. Tot el a amintit ca practica gratierii colective se intalneste in alte tari. "Cred ca eu pot sa fac numai bine. Am un cabinet de avocati care lucreaza numai pentru detinuti. E o gratiere care s-a facut in toata lumea. Cand este un eveniment atat de mare, cand Romania intra in UE, trebuie sa facem si noi gratieri", spunea aseara deputatul, in fata Penitenciarului Jilava. Proiectul lui are in vedere gratierea "in intregime" a pedepselor "cu inchisoarea, pana la cinci ani inclusiv", precum si a celor "cu amenda, aplicate de instantele de judecata". Gratierea ar fi trebuit sa fie aplicata "indiferent de modalitatea de executare a pedepsei". Nu insa si recidivistilor sau celor care s-au sustras de la executarea pedepsei. Conform proiectului de lege, cei care in decurs de trei ani comit o alta infractiune vor executa si perioada ramasa neexecutata in urma eliberarii conditionate. Documentul are in vedere si minorii, in cazul carora se aplica masura educativa de internare intr-un centru de reeducare. Controversatul proiect urmeaza sa fie luat in discutie de legislatori saptamana viitoare.

PE CONT PROPRIU. "Nati Meir nu reprezinta Parlamentul in actiunile sale din penitenciare si raspunde personal pentru fiecare gest si pentru consecintele demersurilor sale", a declarat agentiei Mediafax presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Meir "nu are nici un fel de insarcinari din partea forului legislativ in inchisori. Conduita si orice eventuale incalcari ale legii sunt responsabilitatea si decizia sa", a explicat Olteanu.
×
Subiecte în articol: observator meir jilava