Judecătoarea dâmboviţeană Elena Turcu, cercetată anul trecut cu mare tam-tam pentru conducere în stare de ebrietate, este acum protagonista unei noi probleme. S-a aflat timp de aproape o lună simultan în poziţia de magistrat şi în cea de avocat.
LANŢUL SLĂBICIUNILOR
De data aceasta, preşedintele secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa pare să fi fost victima unei încurcături birocratice care a pus-o în această situaţie. Problema a fost creată de o decizie a Casei Judeţene de Pensii care i-a dat dreptul Elenei Turcu să ceară anul trecut pensionarea. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a putut decât să ia act de solicitarea judecătorarei. Deşi a constatat că Elena Turcu nu împlinise vârsta de 60 de ani, necesară pensionării cerute, CSM nu are dreptul legal să dispună asupra valabilităţii deciziei Casei Judeţean de Pensii, fiind obligat doar să constate existenţa actului. Dosarul magistratului a fost trimis astfel la Cotroceni pentru emiterea decretului de pensionare, timp în care Elena Turcu apucat să solicite Baroului Dâmboviţa reactivarea sa ca avocat.
ŞI UNA ŞI ALTA
Numai că, acum câteva zile,Traian Băsescu a refuzată să emită decretul de pensionare pentru neîndeplinirea tuturor condiţiilor şi a retrimis dosarul judecătoarei la CSM. Anunţul a fost făcut la sfârşitul lunii ianuarie de şeful Consiliului, judecătorul Virgil Andreieş. Aşa că Elena Turcu s-a trezit că figura ca avocat activ, dar că rămăsese şi judecător. Imediat ceasta a cerut Baroului Dâmboviţa să o suspende din exercitarea profesiei de avocat. Potrivit Tribunalului Dâmboviţa, Elena Turcu este în continuare judecător, iar pe parcursul lunii ianuarie nu a desfăşurat nicio activitate specifică profesiei de avocat. Dosarul de pesionare al acesteia urmează să fie reanalizat de CSM.
PRIMUL SCANDAL
În mai 2007, judecătorarea a fost oprită de un echipaj al Poliţiei Rutiere Dâmboviţa după ce a fost implicată într-un accident rutier uşor. Magistratei i s-au prelevat probe de sânge, iar medicii legişti au stabilit că aceasta avea în momentul accidentului o alcoolemie în sânge de unu la mie. Astfel, judecătoarei i s-a întocmit dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate. Elena Turcu i-a acuzat pe poliţişti că s-au comportat abuziv şi că au încălcat procedurile legale. După mai multe etape ale scandalului, judecătoarea a primit "neînceperea urmăririi penale” deoarece Parchetul instanţei supreme a constatat că probele nu erau legal prelevate.
Citește pe Antena3.ro