x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurma, de acord cu Rafila în privința carantinei: Poate scurta mult perioada de revenire

Jurma, de acord cu Rafila în privința carantinei: Poate scurta mult perioada de revenire

29 Oct 2021   •   20:24
Jurma, de acord cu Rafila în privința carantinei: Poate scurta mult perioada de revenire
Sursa foto: Sursa: Facebook

Epidemiologul Octavian Jurma este de acord cu Alexandru Rafila, care a spus că o carantină de o lună ar fi indicată pentru a controla evoluția pandemiei și pentru ca în România să avem mai puține victime.

„E adevărat că e o declarație de luptă care vine cam după ce dușmanul a început să se retragă din proprie inițiativă, dar e o declarație bine-venită și importantă. Evident carantina ne-ar fi ajutat maxim dacă se adopta cel târziu la finalul lunii septembrie când am depășit 10.000 de cazuri pe zi. Într-o țară condusă de oameni normali, s-ar fi luat la 3 la mie pentru că după acest nivel sistemul medical începe să cedeze în România”, spune Octavian Jurma.

Jurma este de acord cu carantina de o lună, propusă de Alexandru Rafila și explică de ce crede că o astfel de măsură ar fi oportună.

„Pentru că:
1. Suntem într-o stare de anarhie sanitară și este imperativă restaurarea ordinii sanitare înainte să devina dezordine socială.
2. Chiar dacă am început coborârea, aceasta va fi lungă și, ca orice coborâre, adesea mai anevoioasă decât urcarea. Carantina poate scurta mult perioada de revenire la un nivel suportabil în spitale și ne poate garanta un Crăciun sub 1 la mie, salvând în proces mii de vieți.
3. Poate oferi răgazul necesar adoptării unei legislații corecte de vaccinare sși ieșire selectivă din carantină cu ajutorul certificatului verde”, își explică epidemiologul părerea.

Acesta este convins, totuși, că nu se va adopta carantina propusă de Rafila.

„Este mai degrabă o declarație politică decât o declarație de intenție, dar este o declarație foarte importantă pentru că invită președintele României să declarare starea de urgență care este necesară încă de la începutul lunii. Domnul dr. Rafila este unul dintre cei mai credibili politicieni din România astăzi și această declarație reprezintă de asemenea poziția oficială a PSD, cel mai mare partid parlamentar. Am fost mereu convins că președintele ar fi trebuit să invite PSD să participe la adoptarea unor soluții pentru gestionarea crizei încă de anul trecut în virtutea rolului sau constituțional de

. Obsesia sa cu discursul plin de ură împotriva  ne-a costat foarte multe vieți și vedem că acum a fost abandonat cu usurință în favoarea unui discurs la fel de înverșunat împortiva ”, comentează Jurma.

Octavian Jurma apreciază că măsurile anunțate săptămâna trecuta „nu sunt excepționale, sunt banale și aproape jignitoare în contextul epidemiologic în care ne aflăm”.

Deputatul PSD Alexandru Rafila spune despre o eventuală carantină națională că prin aceasta se poate controla evoluția pandemiei și putem să avem mai puține victime sau avem posibilitatea să tergiversăm și să luăam mereu „jumătăți de măsură”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma alexandru rafila